Det här är skillnaden på dam- och herrklubbor

golfklubbor herrklubbor damklubbor foto: Unsplash

Vad är det egentligen för skillnad på dam- och herrklubbor? Skiljer sig materialet, längden och vikten? För att ta reda på det tog vi hjälp av Nicklas Holmander, butiksansvarig på Dormy i Malmö. 

Det enkla och korta svaret är att ja, dam och herrklubbor skiljer sig åt. Men vilka skillnader är det egentligen och går det att spela med damklubbor som herrspelare och vice versa? Nicklas Holmander är butiksansvarig på Dormy i Malmö och har full koll när det kommer till utrustning.

– Om man kollar rent längdmässigt skiljer det cirka en tum mellan en damstandard- och en herrstandardklubba. Det gäller både för järnklubbor och träklubbor, säger han.

Damklubbor har lättare och mjukare skaft

Förutom just längden på klubborna så finns det en annan stor skillnad att ta i beaktning.

– Den största skillnaden förutom längden är att damklubbor alltid som standard har mycket lättare och mjukare skaft. Det är en generalisering men de flesta kvinnor har inte riktigt samma fart i svingen som genomsnittsmannen har. Då behöver de klubbor som rör sig lite lättare för att sätta fart och höjd i slaget. Det är det det handlar om egentligen. 

Rätt golfutrustning utifrån förutsättningarna

Bara för att du är damspelare betyder det dock inte att du ska spela med damklubbor.

– Det finns många kvinnor som behöver herrskaft också. De behöver längre skaft och då är det inne mer på custom fitting och ännu mer detaljhjälp för att göra det så bra som möjligt.

Men att spela med herrklubbor bara för att du är lång är inte helt optimalt..

– Det värsta som finns är när det kommer in nybörjare eller äldre spelare som har fått tag i ett herrset bara för att de är långa. De har helt enkelt blivit rekommenderade herrklubbor bara för att de är långa. Det ligger lite mer fakta än så i allting, man ska rätt utrustning utifrån förutsättningarna. Man kan vara lång men inte svinga så hårt på bollen ändå. Då kan man behöva ett förlängt damset istället för ett standard herrset för att komma åt längden på golfklubban, säger Nicklas.

Golfklubbor herrkubbor damklubbor Foto: Unsplash