Medelhavsön Sardinien i Italien bjuder på mer variation än man kunde föreställa sig.
Sardinien är en plats där du hittar böljande landskap, karga kustlinjer och lugn. Troligen söker sig människor hit för naturens skönhet, de förtrollande stränderna och de pittoreska byarna med sina enastående kulinariska upplevelser. Att kunna checka in på ett charmigt landsbygdshotell och vakna upp till tuppens galande och en lantlig, himmelsk frukost som serveras på det rustika matsalsbordet är i sig värt resan.
Fokus på lokala, mysiga krogar
Sardinien lyckas fånga det bästa av Italien. Atmosfären är lugn, nästan pastoral, och varje liten krog erbjuder något extra: en unik variant av pasta, lokalt vin och bjuder alltid på en glädje kring matbordet.
– Människorna på Sardinien är fantastiskt vänliga, och det vore intressant om fler från Skandinavien kunde få uppleva det här. Jag vill att fler ska få smaka på allt det goda som Sardinien har att erbjuda.
Det säger Måns Hallqvist, som har bott på ön i 30 år och driver både turistverksamhet och vinhandel.
– Jag har halva hjärtat i Sverige och halva på Sardinien. Det är en stor tillfredsställelse att se någon som var skeptisk till Sardinien lämna ön mycket nöjd.
Nu fokuserar Måns på att stödja sina vänner inom den sardiska vinindustrin. Vinerna är distinkta, av hög kvalitet med fruktig smak, välbalanserade och har den där lilla extra kanten som gör Medelhavsön till ett oerhört spännande vinlandskap.
Trendiga, blå druvor
Två av de mest intressanta druvorna på ön är den blå Cannonau och den gröna Vermentino. Tidigare druvor som kanske inte var så framstående och betraktades som sekundära av många experter. Men det var då, 2021 är dessa två druvor några av de mest trendiga, och det är tack vare Sardiniens vinproducenter.