Piemonte, Veneto och Toscana – Italiens magiska vintriangel

Golflivet - Italiens gyllene vintriangel – med tre bra vintips under hundringen

Få vinregioner bär på så mycket mystik som de i norra Italien. Här finner vi de förtrollande områdena Piemonte, Veneto och Toscana, var och en med sina unika viner men en gemensam nämnare: hög kvalitet. Det faktum att landskapet är vackert och maten enastående blir en extra belöning längs resan.

Italien, alla älskar det. För närvarande finns det tre regioner i landet som utmärker sig gastronomiskt, nämligen Piemonte, Veneto och Toscana. Det är den gyllene vintriangeln. Trots liknande krav på kvalitet producerar de mycket olika viner, men alltid med en gemensam nämnare: utsökt smak.

Det goda Golflivet - Piemonte

Piemonte

Piemonte, med sitt svala klimat och närheten till Alperna, är hem för det lagringsbara vinet, där Nebbiolo-druvan regerar som kung. Deras viner imponerar globalt, och den vita Alba-tryffeln är en lika klassisk som obligatorisk följeslagare vid matbordet. Utmaningen blir nästan att vänja sig av med den perfekta kombinationen.

Veneto

Om vi färdas österut hamnar vi i den populära vinregionen Veneto. Här härskar amarone, en favorit bland många svenskar. Sverige ligger i topp när det gäller konsumtionen av amaroneviner i världen. Det är ett perfekt komplement till vår mat, särskilt viltkött, och klimatet är en förklaring till dess popularitet. Om du någonsin har suttit på en krog i Verona efter ett snabbt besök i en bakgård där Romeo mötte Julia, vill du inget annat än att fördjupa dig i den lokala gastronomin.

Det goda Golflivet - Toscana

Toscana

Och när vi ändå är på resande fot tar vi oss söderut till Toscana, kulturens vagga och producent av några av världens bästa viner. Druvan här är Sangiovese, och det mest kända vinområdet är Chianti. Vinet har en underbart frisk och syrlig ton och passar perfekt till en bistecca alla Fiorentina, en italiensk klassiker där en tjock skiva T-benstek steks, skärs upp i skivor och serveras på en enkel bädd av ruccola. Strö över flingsalt, svartpeppar och några droppar citron.

Mat och vin i Italien är en del av kulturupplevelsen. Här finns ingen snabbmat, och det roliga är att när du väl har avslutat måltiden är du redo för andra kulturella äventyr.

Källa: Vinliv