“Det här vet jag efter tusen besök på golfrestauranger”

golfrestauranger joakim sabel

KRÖNIKA. Golflivets Joakim Sabel går igenom en hel värld av golfrestauranger.

Det nittonde hålet är målet för de flesta som spelar golf eller besöker en golfklubb. Jag har personligen besökt cirka tusen golfrestauranger över hela världen. Låt mig dela med mig av de olika intryck och skillnader jag stött på.

Sverige

Här hittar vi världens mest prisvärda golfrestauranger. Detta är välkänt, inte bara bland golfare utan även bland allmänheten. Många besökare över hela landet föredrar att äta på golfrestauranger istället för på vägkrogar under sina resor. Det är verkligen ett klokt val, för cirka 100 kronor erbjuds en varierad måltid komplett med dryck, sallad och fika. Detta är helt oslagbart – jämförbart med dricksen i USA!

USA

Här hittar man alla sorters golfrestauranger (tänk på att de har ungefär 17 000 banor). Utbudet sträcker sig från fettiga hamburgare med Coca-Cola till Palm Beach Par 3, som har världens mest lönsamma golfrestaurang. Denna anläggning omsätter cirka 50 miljoner per år, tack vare sin pizza, vackra havsutsikt och dubbla kvällsskift i en fullsatt restaurang. Många besökare kommer enbart för att njuta av utsikten och det goda vinet – det är mer som en vanlig restaurang i ett bra läge i Florida. USA har också privata klubbar med egna restauranger, där till och med männen har en egen restaurang i omklädningsrummet för att diskutera affärer utan stor publik. Maten är ofta utmärkt, men också lite dyrare än vad vi svenska golfare anser vara lagom.

Italien

Italien erbjuder, som alltid, magisk mat och det är inte sämre på de flesta golfklubbar. Många är medlemmar i privata klubbar i Italien enbart för att ta med familjen till söndagsmiddag på klubben. Storslagna klubbhus bildar ofta bakgrunden till dessa tillfällen. Golf blir sekundärt i dessa sammanhang, men maten är alltid av högsta klass.

Frankrike

I Frankrike är restaurangerna oftast mycket bra, med bordsservering och vita dukar. Det är både gott och dyrt.

Storbritannien

Britterna är kanske inte kända för sin mat, men traditionen i klubbhuset och ölet är definitivt värt en stund i baren, som ofta är hjärtat i klubbhuset.

Norden

De andra nordiska länderna påminner om de svenska golfrestaurangerna, men de har sina egna unika rätter och favoritdrycker, så de är definitivt värda ett besök.

Asien

I länder som Kina, Thailand, Singapore, Indonesien, Vietnam och Hong Kong, är golfrestaurangerna ofta fyllda med anställda och goda asiatiska rätter, väl värda en stund efter golfen eller bara som en upplevelse. De har naturligtvis stora, imponerande klubbhus som kan vara svåra att navigera, men maten är spännande för oss nordeuropeiska besökare.

Australien och Nya Zeeland

Här hittar vi en törst för öl i baren och fantastiskt gott kött. Om man inte är vegetarian, trivs man mycket bra på golfrestauranger “down under”.

Sydamerika

Sydamerikaner gillar också storslagna klubbhus och fina restauranger. Jag var nyligen där som caddie på touren i Argentina, Chile och Brasilien. Maten var utmärkt överallt, och förvånansvärt billig för oss med kronor. I resten av världen är det för närvarande precis tvärtom.

Stöd din lokala golfrestaurang

Att driva en golfrestaurang i Sverige är en del av golfupplevelsen som många krögare antingen börjar eller avslutar sin karriär med. Det är ofta gott och prisvärt, men inte riktigt ett tillfälle för den som vill bli rik. Krögare har ofta svårt att göra sina restauranger lönsamma, så ge dem ditt stöd och besök dem var du än är. De är ofta väl värda ett besök i den bästa golfmiljön.

Trots att det är en golffri dag för mig, ska jag nu gå till en golfrestaurang för att äta lunch!