Från tee till vinglas: Upptäck golfinspirerade viner!

Golflivet - Så hittar du Golfinspirerande viner!

Många golfproffs har satt sina namn på vinflaskor, men endast ett fåtal har lagt ner hjärta och själ på att skapa riktigt speciella årgångar. 

Året 1995 var en framstående tid för Greg Norman. Han erövrade tre turneringstitlar, hade det bästa snittresultatet på touren, toppade penninglistor, och erhöll Jack Nicklaus pris för “Årets Spelare”. Det är ingen överraskning att han började 1996 som världsetta. Om du frågar Norman om hans största höjdpunkter från 1996 kan du bli förvånad över att han nämner en prestation som inte ens ägde rum på en golfbana: skapandet av hans vinbolag, Greg Norman Estates. 

– Under mitt golfspelande runt om i världen introducerades jag för fantastiska viner, säger Norman. 

 – Från den stunden utvecklade jag en passion för vin som bara växte när jag fortsatte att uppleva nya viner från olika regioner och verkligen lära mig vad som krävs för att göra ett utmärkt vin och vinproduktionsprocessen. 

Ett familjeföretag som gått i generationer 

Men det var entreprenörskapstänket hos Norman som sådde fröet. Greg Norman Estates producerar nu viner från hans hemland Australien, Kalifornien och Nya Zeeland. Hans Reserve Shiraz från 1999 utnämndes till det åttonde bästa vinen i världen det året av Wine Spectator, och han är fortfarande mycket engagerad i utvecklingen av sitt vinföretag idag. Han smakar personligen varje druvblandning, medan hans dotter, Morgan-Leigh, hanterar det dagliga arbetet, samarbetar med sitt vinteam och ger feedback och riktning för varje vin. 

– Att ha skapat något som har varat i 25 år, där det nu har blivit ett familjeföretag över flera generationer… det finns ingen större stolthet än att arbeta tillsammans med dina barn med något ni båda har passion för, säger Norman. 

– Jag hoppas att Morgans barn en dag kommer att arbeta tillsammans med henne när vi firar 50 år i branschen. Det är drömmen. 

Så hittar du golfinspirerade viner 

Under åren har ett antal spelare följt i Greg Normans fotspår och kopplat sina namn till vinmärken, många av dem skapade i deras hemländer. Vissa, som Norman, är seriösa vinproducenter för vilka vinframställning är en passion. För andra är det bara en affärsmöjlighet, som att marknadsföra en sko eller ett flygbolag. Om du letar noga kan du hitta vinflaskor med namn som Arnold Palmer, Jack Nicklaus och många andra. 

Det är dessvärre inte alltid så lätt att hitta vinerna som skapats av ditt favoritgolfproffs. Ofta är de tyvärr inte så lättillgängliga hos lokala vinhandlare, inte ens de större. Webbplatser som wine.com och vivino.com kan ha några av dem, men i många fall behöver du beställa direkt från märkets webbplats.

Golflivets Kalifornienfavoriter

  • GREG NORMAN ESTATES—Shiraz South Eastern Australia Reserve 1999
  • KERR CELLARS—Reserve Proprietary Red 2013 
  • GREG NORMAN ESTATES—Shiraz McLaren Vale Reserve 1998

Källa: Linksmagazine.com