Svenska Golfförbundets förslag om att införa ett maxtak för greenfeemedlemskap fortsätter att väcka stark kritik från flera håll. Kritiker som Happy Golfer menar att de klubbar och golfbolag som påverkas mest inte får möjlighet att delta i diskussionerna på ett rättvist sätt.
Happy Golfers vd Mattias Bohlin, vars klubb är Sveriges största, anser att Golfförbundet har brutit löftet om en öppen debatt. Enligt Bohlin skulle förbundet arrangera öppna forum för att belysa förslagets konsekvenser, men detta har inte skett. Istället menar han att förbundet driver frågan bakom stängda dörrar.
– Initialt var vi med och blev briefade på allting men då var det också sagt att det skulle arrangeras forum och de skulle se till att detta skulle diskuteras flitigt. Detta har dock inte hänt utan det enda som sker är att de åker runt till distrikten på roadshows och presenterar. Helt utan att förklara den andra sidan av myntet, säger Bohlin till Svensk Golf.
Bohlin framhåller att de klubbar som riskerar att drabbas av förslaget endast får delta i diskussionerna inom sina egna distrikt. Eftersom de flesta distansklubbar har sin bas i Stockholm blir de därmed begränsade till att göra sina röster hörda endast där, medan förbundet för fram sin agenda i samtliga distrikt.
De åker runt till distrikten på roadshows och presenterar. Helt utan att förklara den andra sidan av myntet.
– Man får bara föra sin talan i sitt eget distrikt så de är runt på alla 21 distrikt medan det bara är i Stockholm, där majoriteten av greenfeeklubbarna i dagsläget har sitt säte, som vi får höras, säger han.
Enligt Svenska Golfförbundet är syftet med maxtaket att stärka ekonomin för lokala golfbanor som förlorar medlemmar till de stora distansklubbarna. Förslaget ska diskuteras i distrikten fram till förbundsmötet 2025, där ett beslut väntas fattas.
Svenska Golfförbundets biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson säger dock till Svensk Golf att processen görs enligt regelboken.
– Alla golfklubbar och golfbolag får diskutera det på sina respektive distriktsmöten. SGF presenterar fakta och beskriver det konkreta förslaget med maxtak. Om det blir ett konkret förslag till förbundsmötet fortsätter diskussionerna till våren. Alla klubbar träffas då igen i respektive distrikt. Inget hindrar någon från att lobba mot förslaget eller presentera andra förslag, säger han.
Läs mer:
SGFs ”idé” riskerar att åter göra golfen till en överklassport
Det mest troliga scenariot, om förslaget går igenom, är att golfmedlemskap blir dyrare och därmed mindre tillgängliga. Bo Bengtsson, upphovsman till förslaget och biträdande generalsekreterare på Svenska Golfförbundet räknar själv med att antalet golfspelare kommer minska.
Detta ska alltså vägas upp genom att intäkter fördelas ut på fler golfklubbar. Men Mattias Bohlin får inte kalkylen att gå ihop:
– Om det här går igenom så är det ungefär 70 000 spelare som ska spridas ut på 450 klubbar. Det blir 155 greenfeespelare per klubb. Säg att klubbarna lyckas ta 500 kronor i betalt för ett sådant medlemskap, vilket är ungefär dubbelt så mycket som de billigaste idag. Efter förbundsavgifter på cirka 300 kronor så är det 200 kronor kvar. Det blir 31 000 kronor per klubb räknat på 155 spelare. Hur ska denna lilla summa kunna lösa någon del av finansieringen? säger han till Svensk Golf.