Golfklubbans historia– från trädgrenar till grafit

golfklubba

Golfklubbornas utveckling går framåt i stadig takt och det har minst sagt hänt en hel del sedan sportens begynnelse. Här är golfklubbans historia från starten fram tills nu.

De allra första golfklubborna var tillverkade i trä med klubbhuvud och skaft i ett stycke. Man hittade helt enkelt en lämplig trädgren som man sedan fick slöjda om till en klubba. Allt eftersom tiden gick blev först klubborna tillverkade i två separata trästycken för att skapa en kraftfullare båge. Senare kom också klubbor med smidda järnhuvuden. Denna tekniken kom från Holland medan själva tekniken att tillverka träklubbor utvecklades i Skottland. 

Skaft av hassel eller ask

Från 1600-talet finns det dokumenterat om en man som hette William Mayne, som arbetade som kunglig klubbmakare åt James VI av Skottland. Mayne tog fram klubbor som hade skaft av hassel eller ask. Dessa klubbor hade också trähuvuden som också kunde ha blyinlägg på baksidan för att enklare kunna balansera vikten.

Efter detta hände det inte speciellt mycket med golfklubbornas design, förrän i mitten av 1800-talet. Då började man använda hickory som skaftmaterial just för att det är ett tåligt material och att man kan påverka styvheten beroende på hur man slipar skaftet.

Järnklubborna introducerades

I slutet av 1800-talet introducerades järnklubbor inom golfen. Dessa klubbor användes både i det långa spelet och närspelet. Vid denna tiden köpte spelarna klubborna en och en, det var inte förrän i slutet på 1920-talet som man kunde köpa hela och numrerade set som vi har idag. 

Det var också i slutet av 1920-talet som det blev tillåtet att spela med klubbor med stålskaft. Träklubborna som till en början var tillverkade i ett stycke, kom under 1950-talet även med laminatteknik vilket gjorde att klubborna blev billigare att tillverka samt att hållbarheten ökade. Något senare än detta började även de klassiska lädergreppen att ersättas av gummigrepp. Detta greppet var enklare att montera, billigare för golfaren och gav dessutom bättre grepp.

Graftiskaftens intåg

Under 1970-talet började det göras experiment på skaftmaterialen med framförallt aluminium och grafit. Det dröjde dock fram till 90-talet innan grafitskaften verkligen var att räkna med inom golfen. Även idag är det ett av de vanligaste materialen när det kommer till skaft. Nytt under den här tiden var också att klubbhuvudet började gjutas istället för att smidas. Under 1980-talet kom också de första träklubborna i metall.

Det har minst sagt hänt en hel del med golfklubborna sedan sportens begynnelse. Nuförtiden kan man få skräddarsydda klubbor sett till individuella egenskaper. Det är vanligt att man gör en custom fitting för att du ska få bäst förutsättningar ute på banan. Men klubborna fortsätter att utvecklas och tillverkarna lanserar hela tiden nya modeller med nya tekniker för att golfen ska nå nya höjder.