Så hittar du rätt golfklubbor med ”custom fitting”

custom fitting golfklubbor

Vill du vara säker på att hitta rätt golfklubbor just för dig? Då ska du göra en custom fitting.

Custom fitting är enkelt sagt en skräddarsydd utprovning av golfklubbor som de flesta golfbutiker och klubbar erbjuder. Detta gör man just för att ta reda på vilken typ av klubbor och längd som passar just dig. Med tanke på att intresset för golf ökade i fjol, ökade även intresset för att göra en custom fitting.

– Det var mycket custom fitting och mycket golfklubbsförsäljning överlag, säger Nicklas Holmander, butiksansvarig på Dormy Malmö.

”Det är inget som kostar extra”

Det är dock få begrepp inom golfen som omgärdas av så många myter som just custom fitting. En av dem är att det är dyrt, men det behöver det inte alls vara.

– Hos oss på Dormy tar vi 600 kronor för en custom fitting. Sedan drar vi av den summan om man köper klubbor hos oss inom ett års tid. Så det är inget som kostar extra, säger Nicklas och fortsätter:

– Säg att vi ska förlänga en golfklubba utifrån att spelaren är lång. Då kommer inte en förlängning eller justering att kosta något. Utan det är samma pris på klubban som det är ute i butiken. Det som möjligtvis kan kosta extra är om man vill ha något dyrare grepp eller om man byter skaft till något väldigt speciellt. Men det är nästan alltid samma pris som i butiken. 

Custom fitting gör mer skillnad för nybörjare

En annan myt är att man måste vara duktig och rutinerad golfspelare för att ha nytta av en custom fitting. Men faktum är att det snarare är tvärtom.

– En riktigt duktig spelare kommer kunna anpassa sin sving och rörelse utifrån klubborna han har framför sig. Men en nybörjare har till en början fullt sjå med att bara försöka träffa bollen och göra svingrörelsen konsekvent. Så en custom fitting gör mer skillnad för en nybörjare än för en riktigt duktig spelare. 

Egentligen finns det bara fördelar med att göra en custom fitting när du ska köpa dina första golfklubbor. Dels kostar det inget extra samtidigt som det ger dig rätt förutsättningar att lyckas ute på golfbanan.