Golfklocka, GPS eller golfkikare? Så väljer du rätt avståndsmätare

golfkikare och golfklocka

Känns det som att du alltid väljer fel klubba när du spelar golf? Det problemet kan en avståndsmätare hjälpa dig med.

Förr i tiden fick man lita på sitt eget öga och banans avståndsmarkeringar för att få en aning om hur långt man har kvar till green. Det problemet är ett minne blott tack vare all teknisk utrustning som kommit till golfen under senare år. Nu får man enkelt exakta avstånd till flaggan tack vare avståndsmätare. Här är allt du behöver veta.

Golfkikare

Att använda sig av en golfkikare löser många av dina problem ute på banan. Du behöver inte längre gå och leta efter sprinklerlock med avstånd eller gulsvarta pinnar ute på banan. Med en golfkikare siktar du enkelt in dig på flaggan eller en specifik punkt och får på så sätt reda på exakt avstånd. En golfkikare kan på så sätt i många fall vara skillnaden på att du landar på green, istället för fem meter kort. Sedan ska så klart jobbet göras av dig också.

Golfklocka med GPS

Tycker du att det känns krångligt att hålla på och sikta in dig med kikare? Då kanske en golfklocka med GPS passar dig bättre. På din arm får du all nödvändig information för hur du ska ta dig an hålet på bästa sätt. Du kan till exempel se hålets layout, avstånd till fram- och bakkant av green och andra hinder. Kort och gott är det få saker som är så smidiga som en golfklocka.

Vill du inte ha någon klocka på armen när du spelar golf? Inga problem! Det finns också trådlösa GPS-enheter med touchscreen som du enkelt kan fästa på din vagn eller bag. 

Regler för avståndsmätare 

När avståndsmätare först kom till golfen var det inte tillåtet att använda dessa under tävling. Det har det dock blivit ändring på nu. Kikare och avståndsmätare är tillåtet under tävling om inget annat meddelas av tävlingsledningen. Det är dock inte tillåtet att använda funktionen som mäter höjdskillnader, de flesta GPS-enheter har en knapp som gör att det går att stänga av den funktionen.