Här är 3 härliga ställen för golf i Småland

Golf i Småland | Foto: Anders Nord, Unsplash

Småland har en fantastisk natur med djupa skogar, pittoreska sjöar, spännande högland och vackra skärgårdar. Här finns också många trevliga resmål för golfresenären. Vi har valt ut tre favoriter som är väl värda ett besök i år.

Sand Golf Club 

Sand Golf Club öppnades 2005 och ligger bara några minuters bilkörning från Jönköping city. Sedan öppningen har det blivit en av Smålands populäraste banor. Under sin relativt korta livslängd har banan redan fått flera fina utmärkelser. 

Vill du tillbringa en weekend på klubben kan du välja att bo i golfhotellet eller herrgården. Golfhotellet har moderna rum med balkong och vacker utsikt över 12:ans fantastiska golfhål. Herrgården ligger i anknytning med klubbhuset och här bor du i mysiga rum med mer klassisk stil. Oavsett om du väljer att bo på golfhotellet eller herrgården har du tillgång till restaurangen och relaxavdelningen med bastu, gym och lounge.

Banan är väldigt unik i jämförelse med många andra svenska banor. Den är full av kullar och framförallt luriga hinder. Den kan därför vara otroligt utmanande, både för proffs och amatörer. Men att spela golf här är garanterat en upplevelse utöver det vanliga. Banans design och omgivning gör att det nästan känns som att man befinner sig på de brittiska öarna.

Isaberg GK

Isaberg Golfklubb ligger i hjärtat av Småland i närheten av Gislaved och Gnosjö. Här finns inte bara en, utan två högklassiga 18-hålsbanor med stor variation i fantastisk miljö. 

Det finns flera mysiga alternativ om du vill övernatta. Smedsgården byggdes redan på 1870-talet som bostad åt smederna som arbetade på Nissafors Bruk förr i tiden. Huset har självklart genomgått flera renoveringar sedan dess men mer pittoreskt än så blir det knappast. Är ni ett större sällskap rekommenderas övernattning på Rättaregården. Här finns plats för upp till åtta personer. Utöver detta finns det också stugor att hyra. 

Den östra banan bjuder på en härlig utmaning och det gäller att man planerar sitt spel ordentligt för att lyckas bra. De fyra avslutande hålen längs Nissan och Hammarsjön bjuder på fantastiska vyer. Den västra banan är en rolig och utmanande skogsbana i sjönära miljö. Hålen bjuder på stor variation och passar utmärkt för alla typer av golfare. 

Kalmar GK

Kalmar GK anses vara en av Sveriges finaste golfanläggningar. Klubben ligger precis vid Kalmarsund och har två fina banor som håller hög kvalitet. 

Det går utmärkt att ta med husvagnen eller husbilen och övernatta ute på klubben för en mindre summa. Annars rekommenderas boende inne i centrala Kalmar. Staden har blivit utsedd till årets sommarstad under flera år. I centrum finns det gott om bra hotell, mysiga restauranger och caféer.

Den äldre av de två banorna är lång och har en lite mer utmanande karaktär. Första hålet är utan tvekan banans mest häftiga och unika då man faktiskt slår ut över Kalmarsund. Nya banan hade premiär 1992. Den är något kortare och är en spännande blandning av park- och skogsbana.

Mer från Resor