Här är de största myterna om en bra sving

golfsving

Det finns många myter om att göra en bra sving. Adam Young, tränare och författaren till boken The Practice Manual skriver i The Practical Golf att många av hans elever tror sig veta vad de gör fel – och oftast har de ingen aning. De har nämligen gått på de tre största myterna om golf. 

1. Min sving är inte tillräckligt snygg 

I detta fall handlar det mer om att många försöker göra en sving som är snygg, men blir slaget rakt när du svingar spelar det ingen roll hur resan dit ser ut. Det finns många duktiga, professionella spelare som “svingar för mycket” och det har gått utmärkt för dem. Adam Young skriver själv att han övade i många år på att arbeta bort sin översving, när han borde ha tränat på något viktigt istället. 

2. Min vänsterarm var inte rak

Det är en myt att vänsterarmen, eller den ledande armen, måste vara rak vid en sving. En hel del riktiga proffs har haft böjd arm och det har fungerat ändå. Till exempel har Jordan Spieth, som har tre majortitlar, en böjd överarm.. 

3. Mitt huvud är uppe

Kanske den största myten av alla. Många tror att problemet när de slår en toppad boll är att de hade huvudet uppe. Det brukar inte stämma, menar Adam Young, utan oftast är huvudet placerat på samma ställe oavsett om det går bra eller dåligt. Annika Sörenstam, till exempel, har huvudet upp relativt tidigt och ingen skulle säga att hon tittar för tidigt. Du behöver inte tvinga dig själv att hålla ditt huvud nere.

Vad gör proffs rätt?

Adam Young menar att det viktiga är att ta reda på vad professionella spelare är bra på. ”Den största skillnaden mellan en professionell spelare och en amatör är hur klubban påverkar bollen.” Så släpp dina föreställningar och fundera istället på det ögonblick då boll och klubba möts och hur de interagerar med varandra. 

Mer från Nyheter