Instruktören: De 3 största myterna om en bra sving

| |

Det finns många myter om att göra en bra sving. Tränaren och författaren boken The Practice Manuel Adam Young skriver i The Practical Golf att många av hans elever tror sig veta vad de gör fel – och oftast har de ingen aning. De har nämligen gått på de tre största myterna om golf. 

1. Min översving ger mig problem 

I detta fall handlar det mer om att många försöker göra en sving som är snygg, men blir bollen rak när du svingar spelar det ingen roll hur resan dit ser ut. Det finns massvis av duktiga, professionella spelar som ”svingar för mycket” och det har gått utmärkt för dem. Young skriver själv i The Practical Golf att han övade i många år på att arbeta bort sin översving, när han kunde ha tränat på något viktigt. 

2. Min vänsterarm var inte rak

Det är en myt att vänsterarmen, eller den ledande armen, måste vara rak vid en sving. En hel del riktiga proffs hade böjd arm och det gick utmärkt. Till exempel har Jordan Spieth som har tre majortitlar en böjd överarm och det verkar ha gått bra ändå. 

3. Mitt huvud är uppe

Kanske den största myten av alla. Många tror att problemet när de slår en toppad boll är att de hade huvudet uppe. Det brukar inte stämma, menar Adam Young, utan oftast är huvudet placerat på samma ställe oavsett om det går bra eller dåligt. Annika Sörenstam, ger han som exempel, har huvudet upp relativt tidigt och ingen skulle säga att hon tittar för tidigt? Du behöver inte tvinga dig själv att hålla ditt huvud nere, skriver han. 

Vad gör proffs rätt?

Adam Young menar att det viktiga är att ta reda på vad professionella spelare är bra på. ”Den största skillnaden mellan en professionell spelare och en amatör är hur klubban påverkar bollen.” Så släpp dina föreställningar och fundera istället på bollens påverkan, det vill säga det ögonblick då boll och klubba möts och hur de interagerar med varandra. 

Föregående

Så byggde han världens största golfklubb – i Sverige

Så får du hela familjen att spela golf

Nästa