3 enkla tips för din golfsving – och de vanligaste myterna

golfsving

Som nybörjare kan det till en början vara svårt att få golfsvingen att sitta. Men det finns många enkla knep.

Boka en lektion

Som nybörjare är det inte konstigt att man gör misstag ute på banan och att svingen kanske inte är helt perfekt. Därför kan det vara smart att boka en privatlektion med en golfpro.

Det finns golftränare på i princip varje golfklubb i Sverige. De är utbildade, har lång erfarenhet inom golfen och kan snabbt se vad du behöver ändra på för att bli en bättre spelare. Att boka en timme med en golftränare behöver heller inte vara särskilt dyrt, och det kan samtidigt göra underverk för din golfsving.

sikta med golfsvingen

Filma din golfsvinggärna i slow motion

Tillbringar man en dag ute på golfbanan så ser man mängder av olika golfsvingar. Men hur ser egentligen ens egen sving ut? Det är enkelt att visualisera hur man själv ser ut men med tanke på att man aldrig ser sig själv svinga kanske det inte alls ser ut som man trott. Därför kan det vara smart att filma sig själv med mobilen när du svingar på driving rangen.

Det är många som blir förvånade över hur svingen ser ut och det går att upptäcka misstag som man kanske inte var medveten om att man gjorde. Studera gärna svingen i slow motion för att få bättre koll på vad du gör bra och dåligt och om det är något du behöver ändra på. Det finns mängder med golfappar för detta som kan vara till bra hjälp.

Repetition – övning ger färdighet

Tränar man inte på något, så blir man inte heller bättre på det. För att få en bättre sving krävs det också att du lägger ner tid på att förbättra den. Med att lägga tid menas inte att stå och nöta i timmar på driving rangen men det kan vara smart att lägga någon timme då och då.

Visst är det kanske roligare att gå ut och spela 18 hål golf än att stå på driving rangen, men genom att lägga några extra timmar på rangen och förbättra svingen kommer du garanterat spela bättre och roligare golf ute på banan senare.


Här är de största myterna om en bra golfsving

Det finns många myter om att göra en bra sving. Adam Young, tränare och författaren till boken The Practice Manual skriver i The Practical Golf att många av hans elever tror sig veta vad de gör fel – och oftast har de ingen aning. De har nämligen gått på de tre största myterna om golf. 

1. Min golfsving är inte tillräckligt snygg 

I detta fall handlar det mer om att många försöker göra en golfsving som är snygg, men blir slaget rakt när du svingar spelar det ingen roll hur resan dit ser ut. Det finns många duktiga, professionella spelare som “svingar för mycket” och det har gått utmärkt för dem. Adam Young skriver själv att han övade i många år på att arbeta bort sin översving, när han borde ha tränat på något viktigt istället. 

2. Min vänsterarm var inte rak

Det är en myt att vänsterarmen, eller den ledande armen, måste vara rak vid en sving. En hel del riktiga proffs har haft böjd arm och det har fungerat ändå. Till exempel har Jordan Spieth, som har tre majortitlar, en böjd överarm.. 

3. Mitt huvud är uppe

Kanske den största myten av alla. Många tror att problemet när de slår en toppad boll är att de hade huvudet uppe. Det brukar inte stämma, menar Adam Young, utan oftast är huvudet placerat på samma ställe oavsett om det går bra eller dåligt. Annika Sörenstam, till exempel, har huvudet upp relativt tidigt och ingen skulle säga att hon tittar för tidigt. Du behöver inte tvinga dig själv att hålla ditt huvud nere.

Vad gör proffs rätt?

Adam Young menar att det viktiga är att ta reda på vad professionella spelare är bra på. ”Den största skillnaden mellan en professionell spelare och en amatör är hur klubban påverkar bollen.” Så släpp dina föreställningar och fundera istället på det ögonblick då boll och klubba möts och hur de interagerar med varandra.