Tre smarta puttövningar

puttning tips

Puttning kan vara svårt och det krävs mycket träning för att bli bra på det. Här är några smarta och enkla puttövningar som kommer göra dig bättre uppe på green.

Fyrbollsövningen

Med hjälp av den här övningen tränar du både längdkontrollen, siktet och lär dig att leverera under press. Den här övningen kan du antingen göra på träningsgreenen ute på golfbanan eller kanske hemma om du har en puttmatta.

Lägg upp fyra bollar i en rak linje från det valda hålet. Den första bollen ska vara placerad 40 centimeter från hålet och därefter placerar du ut de andra bollarna i en rak linje med ytterligare 40 centimeters mellanrum så att bollen längst ifrån hålet är 160 centimeter bort. Sedan börjar du putta bollen närmast hålet för att sedan jobba sig bakåt tills du satt alla bollar. Men missar du en boll placerar du ut bollarna igen och börjar om från början. När du lyckats sätta alla bollar utan att missa har du klarat övningen.

Målburen

Många golfare lägger ner mycket tid på att läsa puttlinjen men när det sedan är dags att putta så startar man bollen i fel riktning ändå. Det är ett vanligt misstag golfare gör så i den här övningen får du träna på att starta bollen i rätt riktning. För övningen ”Målburen” behöver du två stycken peggar och en green eller puttmatta.

Börja med att sätta upp peggarna med lite mer än en bolls mellanrum. Bollen ska alltså precis kunna passera mellan peggarna utan att träffa. Sedan placerar du bollen runt 30 centimeter bakom peggarna och försöker putta bollen mellan peggarna. När du känner att du börjar få igenom de flesta bollarna kan du flytta bak ytterligare för att göra det svårare. Denna övningen är perfekt att göra någon gång då och då för att du ska bibehålla en rak och korrekt pendel när du puttar.

Klubban

Med den här övningen är det fullt fokus på att träna längdkontroll. Puttar som lämnas för korta och inte passerar hålet har som bekant ingen möjlighet att gå i, därför går övningen ut på att du på varje boll antingen ska gå i hålet eller förbi.

Börja med att placera ut en golfklubba cirka 30 centimeter bakom hålet så att den bildar en sorts mur. Sedan ställer du upp dig runt två meter från hålet och börjar putta. Målet är då att putten antingen ska gå i hålet eller stanna mellan klubban och hålet. Här krävs bra längdkänsla och när du känner att du börjar hitta rätt kan du flytta längre från hålet för att det ska bli svårare. 

Mer från Nybörjare