Testa dig själv – kan du golfens ABC?

golford

HIO, Birdie, Dogleg, Draw … golfen har en hel del minst sagt speciella uttryck och som nybörjare kan det vara svårt att hänga med i lingot ute på banan. Vi har satt ihop en ordlista med termer som kan vara bra att ha koll på inom golfen.

Albatross

En albatross innebär att du hålar i tre slag under par på ett hål. Till exempel 2 slag på ett par 5-hål. Det är dock väldigt ovanligt att man lyckas med en albatross och det anses vara svårare än att göra hole-in-one.  

Birdie

En birdie innebär att du hålar i ett slag under par på ett hål. Till exempel 2 slag på ett par 3-hål. 

Bogey

En bogey innebär att du hålar i ett slag över par på ett hål. Till exempel 5 slag på ett par 4-hål. 

Dogleg

Om ett golfhål vrider sig en eller flera gånger från tee till green kallas det för ett dogleg. Du ser ofta inte green från utslagsplatsen på dessa hål som ofta är av längre karaktär.

Draw

Draw är ett uttryck som används för att beskriva en speciell bollbana. Är du högerspelare skruvar bollen sig lätt åt vänster och för vänsterspelare går skruven lätt åt höger.

Dubbelbogey

En dubbelbogey innebär att du hålar i två slag över par på ett hål. Till exempel 6 slag på ett par 4-hål. 

Duff

En duff är när du oavsiktligt träffar marken med klubban innan du träffar bollen. Oftast blir slaget då inte speciellt bra. Se alltid till att lägga tillbaka eventuella grästorvor som lossnar. 

Eagle

En eagle innebär att du hålar i två slag under par på ett hål. Till exempel 2 slag på ett par 4-hål. 

Fade

Draw är ett uttryck som används för att beskriva en speciell bollbana. Är du högerspelare skruvar bollen sig lätt åt höger och för vänsterspelare går skruven lätt åt vänster.

Fairway

Fairway är den finklippta delen av banan som leder fram till green. Det är här du ska sikta på att hamna från utslagsplatsen.

Fore

Det blir inte alltid som man tänkt sig ute på golfbanan och ibland slår man rejält snett. Fore är ett varningsrop som man alltid ska ropa om det finns minsta risk att en annan människa träffas av bollen.

Greenfee

Kort och gott avgiften du betalar för att spela på en golfbana. 

Hole-in-one

Hole-in-one är precis som det låter; du sätter bollen på ett slag. Detta är väldigt ovanligt och många golfare går ett helt liv utan att lyckas. Men ju mer du spelar desto större är chansen att lyckas.

Hook

En hook är som en kraftigare version av draw. Är du högerspelare skruvar bollen sig kraftigt åt vänster och för vänsterspelare går skruven kraftigt åt höger.

Lie

Vinkeln mellan golfklubbans skaft och klubbladets sula. 

Loft

Vinkeln på klubbans blad i förhållande till skaftet. En mer öppen vinkel gör att bollen flyger högt och en mer stängd vinkel gör att bollen flyger längre. Till exempel får en järntrea bollen att gå längre än en järnåtta där bollen istället flyger högre.

Slice

En slice är som en kraftigare version av fade. Är du högerspelare skruvar bollen sig kraftigt åt höger och för vänsterspelare går skruven kraftigt åt vänster.

Out of bounds

När bollen går alldeles för snett så finns det risk att den hamnar ”Out of bounds. Detta betyder att den hamnat utanför banans gräns. Gränsen är markerad med vita pinnar och du får inte fortsätta spela på bollen härifrån. Du får istället plikta ett slag och slå får den ursprungliga platsen där du slog ditt föregående slag.

Par

Ett par innebär du får i bollen på samma antal slag som hålets par. Till exempel 4 slag på ett par 4-hål.

Pliktslag

Ett pliktslag är ett straffslag som du kan få om du till exempel slår en boll ”Out of bounds” eller i vattnet.

Ruff

Ruffen är den del av banan som är vid sidan av fairway. Här är gräset lite högre vilket gör det mer svårspelat.

Tee

Tee är kort och gott utslagsplatsen. I Sverige finns det ofta fyra olika slags tee; vit, gul, blå och röd. Gul ses som herrtee och röd som damtee. Vit och blå används främst i tävlingssammanhang.

19:e hålet

En golfbana har självklart bara 18 hål. Så vad är då 19:e hålet? Det är kort och gott ett slanguttryck för banans restaurang eller klubbhus. Efter 18 spelade hål kan det vara skönt att koppla av med mat eller fika på 19:e hålet helt enkelt.