Så väljer du regnkläder till golfen 

Annonssamarbete

En regnig dag på golfbanan ska inte stå i vägen för din score. Med regnkläder som är både utvecklade och designade för sporten kan du fokusera mer på spelet – och mindre på vädret. 

När du väljer regnplagg för 18-hålsrundan handlar det först och främst om bekvämlighet och att kläderna inte ska påverka spelet negativt. Sitter de för obekvämt är det lätt att tappa fokus från spelet och inte kunna ta ut svingen fullt ut.

abacus® Pitch 37.5 rain jacket är utsedd till bästa regnjacka av Today’s Golfer. Foto: Abacus Sportswear

– Målet är att kläderna ska ge dig samma självförtroende som den bästa klubban i golfbagen, säger Chris Mattson som är chefsdesigner på Abacus Sportswear.

Hon tillägger att rätt val av kläder gör stor skillnad.

– Både för känslan och scoren och inte minst vid utmanande väderförhållanden.

I abacus® Bounce rain jacket kan du svinga full ut. Foto: Abacus Sportswear

Med spelet i fokus

Chris Mattsson tycker därför att man bör satsa på ett lättviktsplagg med mycket stretch och gärna 4-vägsstretch, som gör att man kan välja plagg med snävare passform utan att rörligheten för den delen begränsas. Ytterligare en fördel med att välja just en snävare passform är att man slipper onödigt mycket extra tyg. I ärmsluten bör det också vara resår eller kardborre. Då kan du anpassa längden till det du tycker är mest bekvämt. Många golfare vill till exempel kunna dra upp ärmarna lite, speciellt på green, så att de inte är i vägen för spelet.

abacus® Pitch 37.5 rain jacket har ärmslut med resår för en perfekt passform. Foto: Abacus Sportswear

Torra kläder rakt igenom

Regnplagg ska skydda mot regn, men minst lika viktigt är att de på ett snabbt och effektivt sätt också kan transportera bort all den fukt som bildas på insidan av plagget, som riskerar att kyla ner kroppen. 

– Det är just det här vi menar med att plagget andas. Det är viktigt för att det ska kunna skapas ett klimat inuti plagget som är optimalt just för golfspel, förklarar Chris Mattsson.

abacus® Bounce regnställ finns i många färgställningar både för dam och herr. Foto: Abacus Sportswear

När man spelar golf är man i ständig rörelse vilket gör att kroppen genererar mycket värme och fukt. Det är särskilt då man verkligen märker skillnaderna mellan olika tyger och plagg och hur mycket de andas, det vill säga hur mycket fukt som kan passera genom tyger per kvadratmeter över tid, det som kallas MVP.  Plagg som har låg andningsförmåga gör att du känner dig både varm och fuktig ute på golfbanan.

abacus® Pitch med 37.5 Technology® möjliggör hela 50 000 MVP. Förenklat innebär siffrorna att det här regnstället andas långt mycket mer än många andra tyger på marknaden. Spelar du ofta ute i regn och använder regnställ så behövs ett som kan bevara både temperatur och luftfuktighet inuti plagget. Just Pitch regnjacka har fått flera utmärkelser för sin mångsidighet i kombination med hur enkelt det faktiskt är att ta med sig lättviktsplagget i golfbagen och ut på golfrundan.

abacus® Pitch regnställ med 37.5 Technology® har hela 50 000 MVP i andningsförmåga. Foto: Abacus Sportswear

Skräddarsydda passformer

Då har vi kommit fram till avsnittet om passform och börjar med att nämna vattentäta byxor. De både känns och ser ut precis som vanliga byxor och säljs i traditionella byxstorlekar. Ska det regna under hela golfrundan är det här ett bekvämt alternativ. 

abacus® Bounce waterproof trousers. Foto: Abacus Sportswear

Ett par överdragsbyxor känns skräddarsydda med en slät front och justerbar midja. Målet är helt enkelt att du varken ska tänka eller känna att du har regnkläder på dig. 

abacus® Pitch 37.5 rain trousers. Foto: Abacus Sportswear

Det är vanligt att man väljer byxor som är för långa. 

– abacus® regnbyxor finns därför i olika längder och skulle du ändå inte hitta ett par i exakt rätt längd så finns anpassningsmån, för att anpassa längden, precis under byxbenets dragkedja, förklarar Chris Mattsson.

Byxbenen ska inte nå hela vägen ner i gräset, men däremot täcka plösen på skorna, för att hålla vattnet ute. 

Samtliga abacus® regnbyxor finns i två längder. De kan justeras till exakt rätt längd vid behov. Foto: Abacus Sportswear

Både regnjacka och regnbyxor bör kunna anpassas med dragsko eller kardborre så att de sitter perfekt. Regnjackan bör ha en krage som kan justeras så att det inte rinner in vatten nerför nacken.

Säkerställ att passformen på dina regnplagg enkelt går att justera. Foto: Abacus Sportswear

Abacus Sportswear ser alltså regnkläderna som en del av golfutrustningen. Det går faktiskt att vara bekvämt klädd ute på golfbanan och fokusera fullt ut på spelet även när det regnar.

Läs mer här och hitta de perfekta regnplaggen för golfen

Om Abacus Sportswear
Med över 30 års erfarenhet fortsätter Abacus Sportswear att driva utvecklingen framåt och designa kläder specifikt framtagna för golfaren. Abacus Sportswears funktionella regnkläder har till exempel fått många utmärkelser, bland annat från Golf Digest och Today’s Golfer.