Jureskogs bästa roadtrips del 2 – från Eskilstuna till Jönköping 

jureskogs roadtrip
Annonssamarbete

Johan och Ludvig Jureskog har gjort många roadtrips ihop och nu längtar bröderna efter att få spela golf på de bästa banorna i sommar. Här är den andra delen i artikelserien med Golflivet där Jureskogs tipsar om de tre bästa rutterna i Sverige med goda hamburgare och massor med golf på vägen.

 

Vi har precis följt med bröderna Johan och Ludvig Jureskog på den första roadtripen. Rutten mellan Nyköping och Växjö bjöd på inte mindre än fyra 18-hålsrundor, för den riktigt inbitne golfaren, på Nyköpings GK, Gränna GK, Isaberg GK och Växjö GK med en fulländad avslutning hos Pm & Vänner Hotel.

– Vi gjorde många roadtrips med familjen när vi var yngre, berättar Johan Jureskog. När jag och Ludvig började spela golf ihop i vuxen ålder blev vi helt uppslukade båda två och har gjort många roadtrips för att spela golf. Det finns inget härligare än att vara ute på vägarna!

För att få ut det mesta av golfen, och inviga nya restauranger, har bröderna Jureskog åkt långväga resor och testat de flesta golfklubbar i landet och med tiden hittat sina smultronställen. För att orka spela golf och återhämta sig tillräckligt behövs riktigt god mat. I mars 2018 gick startskottet för hamburgerkedjan Jureskogs, men allt började på en bakgata i Fridhemsplan.

– När jag varit med och öppnat AG började jag intressera mig för amerikansk matlagning och såg finkockar laborera för att få till den bästa hamburgaren. Då visste jag att jag ville göra den bästa snabbmatshamburgaren och förnya hela upplevelsen av att äta en hamburgare, minns Johan.

Efter ett stort samarbete med McDonalds där Johan var med och tog fram en ny serie med hamburgare döpta efter olika städer i USA, så som Memphis och New York, frågade han sin yngre bror Ludvig om de inte skulle göra något roligt med hamburgare tillsammans.

Ludvig hade jobbat på finkrogar som hovmästare på några av Sveriges mest ansedda restauranger, berättar Johan. Vi skulle bygga en hamburgerkrog, där började det, och slutade med en snabbmatskedja med första restaurang på Jakobsbergsgatan i Stockholm.

Missade du Jureskogs första roadtrip – läs artikeln här

Så förändrar Jureskogs synen på snabbmat

Jureskogs ska vara ett alternativ till snabbmatsjättarna McDonalds, Max och Burger King. Den 15 juni invigdes hamburgerkedjans nyaste restaurang i Växjö, den 14:e totalt i Sverige.

– Vi vill gärna vara där andra människor är och ligga bredvid snabbmatskedjorna, då ser man oss och förstår vad vi är för något, förklarar Johan.

Ska det smaka gott, och finnas godhet i gott, måste det få ta tid. Jureskogs vill förändra synen på snabbmat och det tog ett år att hitta rätt köttleverantör som än i dag förser Jureskogs med kött endast från svensk mjölkko.

– Vi ska vara godare än godast – snabbmat utan skräp. Vi kör inga fryspuckar utan pressar färskt kött med smashjärn till perfektion. Nu till sommaren vill jag givetvis slå ett slag för vår sommarsmash med jalapeñobearnaise och barbecuesås eller vår dubbelburgare med 180 gram kött. Vi har alltid vegetariska och veganska alternativ, säger Johan.

På menyn har Jureskogs en egen pilsner, framtagen i samarbete med Brooklyn Brewery, och ett hantverksmässigt alkoholfritt öl för bilburna besökare.

Här hittade bröderna golfen

Bröderna Jureskog blev frälsta i golfsporten samtidigt och det blev Johans räddning. Det började med en resa till Thailand som Johan gjorde efter ett uppbrott med sin dåvarande flickvän för att spendera tid med sin gode vän Luppe.

Luppe drog till golfbanan redan sex på morgonen och plötsligt stod jag själv där ute på driving range och slog några slag. Jag tyckte det var roligt och gick en runda, berättar Johan.
Väl hemma i Sverige igen frågade Johan sin bror Ludvig om de inte kunde börja spela tillsammans. Och så blev det. Grönt kort på Sollentuna GK och sen tog det fart ordentligt.

– För mig och min hjärna, som ständigt gick på högvarv, var det magiskt att få åka ut till golfbanan när daggen fortfarande låg kvar och bara vara där och då i golfen, minns Johan.

Ludvig är en riktigt sportnörd och trodde att han skulle bli sportjournalist från början. Han har alla tänkbara sportapplikationer i sin mobiltelefon och lyssnar på flera podcasts med golfrelaterat innehåll.

– Jag älskar att spela golf, den sociala biten som sporten bjuder in till och att få komma ut på golfbanan. Som Luppe sa ”golf är en livslång obesvarad kärlek”. Det är fint sagt, för jag vet att även hur bra jag än spelat en runda så finns det alltid några slag som kan bli bättre, säger Ludvig Jureskog.


Del 2 – Roadtrip med Jureskog

I den andra roadtripen med Jureskogs börjar vi på Eskilstuna GK och avslutar på Sand Golf Club i Bankeryd.

Destination 1: Eskilstuna GK, Eskilstuna

Banor: 18-hålsbana med par 70

– Försök åka tidigt på morgonen om du åker från Stockholm Då kan du äta lunch på vår restaurang i Eskilstuna före eller efter morgonens golfrunda, säger Ludvig.

Jureskogs i Eskilstuna på Gårdskälsgatan 4.

Destination 2: Onsjö Golfklubb, Vänersborg

Banor: En 18 hålsbana, 50-bana och 9 hål pay & play

– I Trollhättan, söder om Onsjö Golfklubb, har jag och Johan ett par goda vänner som driver Albert Kök Hotell och Konferens. Här äter vi en trevlig middag på kvällen efter golfrundan på Onsjö GK, säger Ludvig.

Jureskogs i Trollhättan på Lalyckevägen 2.

Destination 3: Vallda Golf & Country Club, Kungsbacka

Banor: Valldabanan, en 18-hålsbana

Kuriosa: Valldabanan rankas som en av Sveriges tio bästa banor och är designad av golfarkitektfirman Hawtree Limited.

Destination 4: Sand Golf Club, Bankeryd

Banor: Topprankad 18-hålsbana, 10 minuter utanför Jönköping

– Med golfpaket hos Sand GC kan du övernatta på hotell, och vila upp dig ordentligt inför hemfärden nästa morgon, säger Ludvig

Bröderna Jureskogs bästa golfminne

Johan och Ludvig spelade på världskända Pebble Beach i Kalifornien. Johan fyllde 40 år och Ludvig slog en Eagle på fjärde hålet.

– Vi bodde precis bakom 18 green och efter vår runda fram mot kvällen bytte vi om till morgonrock på rummet och tog varsin cigarr och whisky på balkongen. Att få sitta där med brorsan vid en av världens mest berömda golfbanor var surrealistiskt och vyerna ofattbara, berättar Ludvig.