Här är Jureskogs bästa roadtrips – från Nyköping till Växjö

Jureskogs
Annonssamarbete

Johan och Ludvig Jureskog har gjort många roadtrips ihop och nu längtar bröderna efter att få spela golf på de bästa banorna i sommar. I en artikelserie med Golflivet tipsar Jureskogs om de tre bästa rutterna i Sverige med goda hamburgare och massor med golf på vägen. 

 

Den 14:e restaurangen invigdes nyligen i Växjö och nu vill grundarna Johan och Ludvig Jureskog inget hellre än att ge sig ut på de svenska vägarna och spela golf. Hamburgerkedjan Jureskogs vill förändra synen på snabbmat och för att servera riktigt goda hamburgare, snabbmat utan skräp, går det inte att tumma på kvaliteten. Det tog Jureskogs ett år att hitta en bonde som än idag levererar kött endast från svenska mjölkkor – efter ett år kunde man steka den första hamburgaren.

– Jureskogs ska vara ett alternativ till snabbmatsjättarna och i synnerhet den svenska jätte som fått stå ohotad alldeles för länge. Nu utmanar vi utmanaren – vi ska vara godare än godast. Vi kör inga fryspuckar utan pressar färskt kött från svensk mjölkko med smashjärn till perfektion, säger Johan Jureskog. 

Idén att starta en hamburgerkrog kom redan när Johan öppnade den prisbelönta köttrestaurangen AG på en bakgata i Fridhemsplan i Stockholm. Vid den här tidpunkten hade Johan noterat att finkockar börjat laborera för att få till den bästa hamburgaren och själv började han intressera sig för amerikansk matlagning. 

– Jag ville göra den bästa snabbmatshamburgaren och förnya hela upplevelsen av att äta en hamburgare, förklarar Johan.

Han kom att inleda ett kommersiellt samarbete med McDonalds och gjorde ett TV-program där han åkte runt till olika städer i USA på jakt efter de bästa smakerna till hamburgare för en ny kampanj.

– Efter att ha besökt städer som New York och Memphis och när namnet Jureskogs landat hos den svenska befolkningen frågade jag min bror Ludvig om vi inte skulle göra något roligt med hamburgare. Ludvig hade jobbat på finkrogar som hovmästare på några av Sveriges mest ansedda restauranger, berättar Johan.

Från tankar om hamburgerkrog till en svensk hamburgerkedja. Jureskogs öppnade 2018 med första restaurang på Jakobsbergsgatan i Stockholm. Resten är historia, en historia som fortfarande skrivs.

Jureskogs meny och strategi

På Jureskogs har man tagit fram en egen pilsner i samarbete med Brooklyn Brewery och ett hantverksmässigt alkoholfritt öl finns också på menyn.

– Jag vill slå ett slag för vår sommarsmash med jalapeñobearnaise och barbecuesås. Till dig som längtar efter en riktig köttupplevelse rekommenderar jag vår dubbelburgare med 180 gram kött. Vi har alltid vegetariska och veganska alternativ, säger Johan.

Jureskogs vill positionera sig i redan etablerade områden där andra stora snabbmatskedjor finns. 

– Vår strategi är att finnas där våra konkurrenter finns. Det gör det enklare för människor att se oss och förstå vad vi är, förklarar Ludvig. 

Då upptäckte Jureskog-bröderna golfen

Johan och Ludvig Jureskog började spela golf tillsammans år 2009. Det är en mycket fin historia om när två bröder och bästa kompisar blir lika uppslukade av sporten båda två, det blir deras grej. Det började med att Johan åkte ner till Thailand för att läka såren efter ett uppbrott med sin dåvarande flickvän. Han besökte sin gode vän Luppe som gick upp tidigt varje morgon för att ta sig ut till närmaste golfbana. Johan följde med och fick blodad tand. 

– När jag kom hem till Sverige igen frågade jag Ludvig om vi kunde börja spela golf tillsammans. Efter bara några dagar tog vi grönt kort och blev medlemmar på Sollentuna GK. Sen tog det fart ordentligt. För mig och min hjärna, som ständigt gick på högvarv, var det magiskt att få åka ut till golfbanan när daggen fortfarande låg kvar och bara vara där och då i golfen, minns Johan.

Ludvig ser sig själv som en riktig sportnörd och följer noggrant de flesta sporter. Golfen är inget undantag.

– Jag älskar att spela golf! Det bästa jag vet är när jag kommer till klubbhuset, öppnar golfbagen och plockar fram klubbrengörare, peggar, markör och greenlagare. När jag vet att jag ska få spela en 18-hålsrunda blir jag lycklig ända in i själen, berättar han. 

Det finns många bra golfklubbar i Sverige och flera banor står mycket högt i ranking med internationella mått och agerar mästerskapsbanor. Ludvig tycker att det alltid finns någon ny stad att besöka och mer golf att spela.

– Det är otroligt mycket folk ute på vägarna och det svenska landskapet är otroligt vackert på sommaren. När jag och Johan var små gjorde vi många roadtrips och besökte familjevänner i Skåne och Göteborg. Sedan vi blev frälsta i golfsporten i vuxen ålder har vi också gjort många resor, både för att spela golf och för att öppna nya restauranger.


Del 1 – Roadtrip med Jureskogs

I den första roadtripen med Jureskogs börjar vi på Nyköpings Golfklubb och avslutar på Växjö GK.

Destination 1: Nyköpings GK, Nyköping

Banor: 36 hål fördelat på två 18-hålsbanor, Östra banan och Västra banan.

– Åker du från Stockholm är Nyköping ett naturligt val för det första stoppet. Åk gärna tidigt på morgonen och satsa på att spela morgonrundan på Nyköpings GK. Jag och Johan föredrar att spela så tidigt som möjligt på morgonen. Nyköpings GK är en trevlig anläggning med populära banor, säger Ludvig.

Jureskogs i Nyköping på Stenbocksvägen 7.

Destination 2: Gränna GK, Gränna

Banor: En 18-hålsbana, skogsbana med breda fairways

– Jag och Johan spelade på Gränna GK för några år sedan och jag har spelat tre eller fyra rundor där totalt. Det är en rolig och aningen kuperad bana som ligger vackert precis vid Vättern. Banan är designad av arkitekten Peter Nordwall, som även har designat banan på Svartinge Golf i Sollentuna. Jönköping är en härlig stad och det är väl värt ett besök, säger Ludvig. 

Jureskogs i Jönköping på Ryhovsgatan 5.

Destination 3: Isaberg GK, Hestra

Banor: Två 18-hålsbanor, Västra banan och Östra banan samt 6-korthålsbana pay & play
Kuriosa: De sista två hålen på ena 18-hålsbanan anses vara Sveriges vackraste längs Nissan och Hammarsjön. 

– Isaberg Golfklubb är en av mina favoriter som jag spelade på när vi öppnade Jureskogs i Värnamo på Högalund 1, som ligger drygt en halvtimme bort med bil, säger Ludvig.

Destination 4: Växjö GK, Växjö

Banor: En 18-hålsbanan, blandning av park- och skogsbana
Kuriosa: Banan är känd för sina tuffa avslutningshål

– När vi spelat klart på Växjö Golfklubb vill jag och Johan avsluta den här roadtripen på bästa sätt. Därför bor vi på Pm & Vänner Hotel och tar något gott att äta och dricka i bistron. Det är en institution som skapades 1992 av Per Bengtsson och Monica Carlsson som 2010 fick utmärkelsen ”årets hållbara gastronomi” av White Guide. Vi övernattar här och beger oss av hemåt igen morgonen som följer, säger Ludvig.

Bröderna Jureskogs bästa golfminne

Johan och Ludvig spelade på världskända Pebble Beach i Kalifornien. Johan fyllde 40 år och Ludvig slog en Eagle på fjärde hålet.

– Vi bodde precis bakom 18 green och efter vår runda fram mot kvällen bytte vi om till morgonrock på rummet och tog varsin cigarr och whisky på balkongen. Att få sitta där med brorsan vid en av världens mest berömda golfbanor var surrealistiskt och vyerna ofattbara, berättar Ludvig.