Jureskogs roadtrip sätter av mot Gotland

jureskogs3
Annonssamarbete

I den tredje och sista delen i artikelserien med Golflivet har Johan och Ludvig Jureskog återigen valt ut en ny roadtrip. Vi besöker fyra golfklubbar och äter hamburgare – från Ödeshög över till Gotland.

 

Johan och Ludvig Jureskog, delägare till hamburgerkedjan Jureskogs, är båda överens; en roadtrip ska rymma massor med got mat, läckra sevärdheter, fantastiska landskap och vyer, och inte minst nya golfbanor att spela på. Genom åren har bröderna har gått oräkneliga 18-hålsrundor och utvecklat ett stort gemensamt intresse för golfsporten. Och när de började spela tillsammans blev de lika frälsta båda två. 

I mars 2018 slogs dörrarna upp till hamburgerkedjan Jureskogs med första restaurang på Jakobsbergsgatan i Stockholm. Bröderna, båda uppväxta i Sundbyberg i Stockholm, har rest runt mycket i landet sedan dess och gjort många roadtrips ihop, dels för att inviga nya restauranger och för att upptäcka det mesta och bästa av den svenska golfen. 

– När jag och brorsan spelar så är vi bara där och då i golfen. Vi föredrar båda att spela tidiga morgnar, börjar Johan Jureskog. Det är magiskt att få gå upp med ljuset klockan fem på morgonen och åka ut till golfbanan, utan mobiltelefonen, när daggen fortfarande ligger kvar.

Jureskogs ska vara snabbmat utan skräp

Vid sidan om hamburgerkedjan Jureskogs, som serverar färskt kött från svensk mjölkko, driver Johan Jureskog även köttrestaurangen AG och Rolfs kök. I höst är han aktuell i tv-programmet Kockarnas kamp. Men nu är det sommar och hög tid för golf. 

– Det finns inget bättre än att vara ute på de svenska vägarna och det är fullt av härliga människor där. Både jag och Ludvig älskar egentligen nästan all slags snabbmat, men vi var samtidigt nyfikna på om det gick att utmana snabbmatsjättarna med bättre och godare mat, därför öppnade vi Jureskogs så att man ska få äta snabbmat utan skräp, säger Johan.

Nu i sommar rekommenderar han alla att prova Jureskogs sommarsmash med jalapeñobearnaise och barbecuesås. För bilburna besökare längs vägarna har Jureskogs ett hantverksmässigt alkoholfritt öl. 

Missade du Jureskogs tidigare roadtrips? Här hittar du den första delen

Här har bröderna spelat mycket golf

Ludvig Jureskog tycker att Sverige är ett makalöst vackert land, och särskilt på sommaren. Det är ett fantastiskt matland också med ett brett utbud av restauranger att prova och det finns alltid fler 18-hålsrundor att spela. Det fina med golfen är att oavsett hur bra runda man än gör så finns det alltid ett eller några slag som kan bli bättre. Ludvig menar att han aldrig kommer gå en perfekt runda. 

– När jag och Johan var små åkte vi till Göteborg för att spendera tid med familjen på Liseberg. Jag minns att jag tyckte att det var otroligt häftigt att det fanns en så stor och fin nöjespark där. Vi åkte även till Skåne och Österlen för att träffa familjevänner som bodde där. Vi vandrade över fälten och jag minns att det var helt magiskt. Mina erfarenheter av Gotland och Öland på sommaren är att det blir en annan vibe där än på fastlandet. Det finns otroliga golfbanor där också, säger han.

Bröderna Jureskog tog båda grönt kort år 2009 och sen tog det fart. Ett tag var det svårt för någon av dem att tänka på annat än golf och det blev fler rundor per år än de hade kunnat tro. Ludvig och Johan pratar mer än gärna om golfen i södra Sverige och just Gotland tycks ha hamnat väldigt högt upp på bådas listor. 

– Har man chansen att åka över till Gotland och spela golf så ska man absolut göra det. Ingen golfare blir besviken på Visby GK, säger Ludvig. 

Här spelar bröderna Jureskog på en av Sveriges tio bästa banor


Från Ödeshög till Visby

I den tredje och sista roadtripen med Jureskogs börjar vi på Ombergs Golf Resort och lämnar fastlandet för att ta oss ut till Gotland och spela på Visby GK.

Destination 1: Ombergs Golf Resort, Stora Lund, Ödeshög

Banor: En 18-hålsbana, svagt kuperade hål
Kuriosa: Banan är rankad på 13:e plats i Sverige och har fått utmärkelsen ”Östergötlands Bästa Bana”

– Kör du E4:an österut kommer du till vår restaurang i Mjölby. Det tar ungefär 20 minuter med bil och inget mättar bättre än en god hamburgare efter dagens första golfrunda, säger Ludvig. 

Jureskogs i Mjölby på Stridslyckegatan 4. 

Destination 2: Halmstad GK, Halmstad

Banor: 36 hål fördelat på två 18-hålsbanor, Norra banan och Södra banan
Kuriosa: Halmstad Golfklubb blev utsedd till årets klubb 2023 

– Halmstad Golfklubb ligger i vackra Tylösand nära flera restauranger och hotell. Ta en kaffe på klubben eller spela en runda padel, beroende på hur många hål du slår, säger Ludvig.  

Destination 3: Kristianstads Golfklubb & Destination, Åhus

Banor: 36-hålsanläggning med två 18-hålsbanor, East Course och nyrenoverade West Course.
Kuriosa: Ett nytt klubbhus kommer stå klart 2024

Destination 4: Visby GK, Gotland

Banor: En 18-hålsbana, par 72 och en 9-hålsbana, par 36
Kuriosa: 18-hålsbanan, designad av Pierre Fulke och Adam Mednickson, anses vara en av de vackraste i landet och Svensk Golf rankar Visby Golfklubb som etta i Sverige. 

– Vi avslutar på topp i den här sista roadtripen och golfklubbarna längs den här rutten har alla otroliga anläggningar. De ligger när stadskärnorna och det finns mycket annat att se och göra förutom golfen, bra restauranger och mängder med sevärdheter, avslutar Ludvig.