Därför är klädvalet helt avgörande

Annonssamarbete

För att kunna njuta av golfrundan, och fokusera fullt ut på spelet, behövs kläder anpassade efter väder. Abacus klär flertalet golflandslag, tourspelare, caddies och tränare – i sin egen regnskola visar de vilka plagg som gör verklig skillnad en regnig dag på golfbanan.

Chris Mattsson är chefsdesigner på Abacus. Hon framhåller att det är viktigt med en checklista för vad man bör tänka på när man köper regnplagg till golfen, för det är inte enbart vattentätheten som spelar roll.

– Regnplagg måste naturligtvis klara av att hålla regnet ute, men det finns många andra egenskaper som är minst lika viktiga för att du ska kunna njuta av en runda ute i regnet.

Regnplaggen får inte begränsa spelet

Det får inte finnas något i plagget som tar emot eller som gör att du inte kan ta ut golfsvingen. Chris räknar upp lättvikt och hög andel stretch som två viktiga egenskaper i materialet.

– Om du inte kan spela obehindrat och prestera på topp, varför ens vara ute på banan i regn överhuvudtaget?

Att känna sig bekväm ute på banan och ha en behaglig kroppstemperatur är A och O.

– Kläder med hög andningsförmåga, som kan transportera bort den fukt som kroppen genererar vid fysisk ansträngning är också viktigt, säger Chris Mattsson.

Läs mer: Abacus Regnskola

Var förberedd – håll fokus på spelet

– Är du förberedd med regnkläder i golfbagen, som du vet fungerar bra, behöver du inte fundera över om det kommer börja regna eller inte. Detsamma gäller när du känner dig trygg med att dina regnkläder inte kommer ha någon negativ (reds. anm.) inverkan på spelet, att svingen kommer vara densamma med eller utan regnplagg, säger Hans Larsson, Abacus ambassadör och tränare åt golfproffset Ludvig Åberg.

Ett av Hans favoritplagg i Abacus sortiment är Pitch 37.5 regnjacka. Den väger bara 260 gram och tar i princip ingen plats i golfbagen. Med hög stretch kan tyget tänjas åt alla håll för att man ska bibehålla rörligheten.

– Pitch 37.5 regnjacka är faktiskt det plagg jag använder allra mest. Det är ofta mitt yttersta plagg och jag tycker knappt man märker att man har den på sig.

Läs mer om Pitch 37.5 här

Hans Larsson, Abacus ambassadör, använder ofta Pitch 37.5 regnjacka på golfbanan. Den är så lätt att han knappt märker att han har den på sig.

5 tips – så väljer du regnplagg

  1. Provslå i regnjackan innan du köper – se till att du kan röra dig fritt och välj kläder med hög andel stretch och i lättviktsmaterial.
  2. Plagg med hög andningsförmåga transporterar bort fukt från kroppen och det gör att du inte blir blöt inifrån.
  3. Välj plagg med hög vattenpelare, minst 10 000 mm. Ju högre vattenpelare desto längre kan du vara ute i regnet innan vattnet tränger genom tyget.
  4. Undvik obekväma plagg, som till exempel av tyg som begränsar rörligheten, som känns stela eller som prasslar.
  5. Du får regnstället att kännas som skräddarsytt just för dig om du kan justera passform i till exempel midja, nacke, ärm- och benslut.

Om Abacus Sportswear

I över 30 år har Abacus designat och utvecklat kläder specifikt anpassade för golfare. De har framför allt gjort sig kända för sina funktionella regn,- vind- och hybridplagg av material med hög kvalitet och smarta finesser. Som enda skandinaviska golfvarumärke är Abacus kläder utvalda att säljas under Ryder Cup. Kläderna finns även att köpa på the Open, samt på anrika golfbanor, såsom St. Andrews Links. Abacus har även klätt det europeiska Solheim Cup-laget hela sex gånger.

Läs mer här