Så klär du dig på golfbanan

golfkläder

Finns det regler för hur man ska klä sig på golfbanan? Får man spela i jeans? Är golfskor ett måste? Tillsammans med Ingela Tisén, golftränare på Lidingö GK, reder vi ut vad som egentligen gäller ute på golfbanan.

Det finns många myter om att det är strikta regler när det kommer till klädsel ute på golfbanan. Och förr i tiden, när golf sågs som en mer exklusiv sport, fanns det också en klädkod på ett annat sätt. Det är något som det blivit ändring på de senaste åren.

– Egentligen finns det inte så mycket regler längre. Det där har lättat upp så himla mycket från att det på 80-talet var rutiga byxor som gällde. Då var det inga jeans och inga träningskläder. Nu för tiden spelar många i jeans. Det kanske inte är så vanligt med blåjeans men det är sällan det är ett förbud mot det, säger Ingela Tisén.

Ingela Tisén har en lång bakgrund och gedigen bakgrund inom golfen. Hon jobbar just nu som golftränare på Lidingö GK och driver golfanläggningen Lidingö Indoor. Hon menar att det istället handlar om att hitta kläder som man själv trivs och känner sig bekväm i.

– Hel, ren och fräsch tycker jag räcker långt och det väl det folk kör på. Nuförtiden finns det så mycket snygga och sportiga träningsbyxor så det där har förändrats jättemycket. Jag tycker inte att man ska se det som att det finns en speciell golfklädsel utan man köper kläder som passar för att röra sig bra och som man dessutom kan ha utanför golfen. Det tycker jag är viktigt.

Att spela 18 hål golf genererar också en hel del steg. Därför är det viktigt med ett par skor med bra komfort och stabilitet. Golfskor är bra att ha, men är absolut inget tvång.

– Det är inget måste med golfskor men däremot är det viktigt med stadiga skor. Mjuka gympaskor är inte så bra för på grund av bottenvinkeln i fötterna och du behöver bra kontakt med marken för att kunna svinga bra. Så jag brukar säga att platta och fasta skor är bra. Dock inte tygskor, men det har mer med funktionen att göra.

Överlag har klädseln och modet ute på golfbanan blivit betydligt sportigare de senaste åren.

– Golf är ju en sport och då måste vi klä oss därefter. Det måste vara funktionellt och det har det verkligen blivit. Det är därför du kan gå till en sportaffär och köpa nästan vilka plagg som helst att spela i. Det är bra för både sporten och golfaren att det har blivit mer ledigt, avslutar Ingela.