Grafit eller stålskaft på golfklubborna – så ska du tänka

golfklubbor skaft grafit stål

Det finns i huvudsak två typer av material när det kommer till skaft på golfklubbor, grafit och stål. Vilket material är egentligen bäst och vad är skillnaden?

Som nybörjare kan det vara svårt att hänga med i alla olika golfbegrepp och materialfrågor. En sådan fråga kan vara om man ska ha stål- eller grafitskaft på sina klubbor. Det är de två vanligaste materialen när det kommer till skaft på golfklubborna. Det är i huvudsak två saker som skiljer materialen: vikt och pris.

– Grafit och stål är egentligen bara två olika typer av material. Grafit är ett material som per natur är lättare än vad stålet är, säger Nicklas Holmander på golfbutik Dormy i Malmö.

Stål i golfklubbor är mer tungt och stumt

Förr i tiden var det egentligen bara stålskaft som gällde. Men allt eftersom att golfen utvecklats har grafit blivit det vanligaste materialet. 

– Det vi egentligen är ute efter är möjligheterna som grafiten erbjuder. I grund och botten är grafit lättare och mjukare och det är väl därför folk föredrar det. Stålet är mer tungt och stumt i sin känsla. 

Golfklubbans huvud sätter förutsättningen för skaftet

Med tanke på att stål alltså är ett tyngre material kan man lätt tro att stålklubbor är mer svårspelade, men så behöver det egentligen inte alls vara.

– Nej, det blir inte mer svårspelat. Det är klubbhuvudet som sätter förutsättningen på en golfklubba. Det är liksom det som är själva motorn. Men det blir svårare och jobbigare att svinga om du inte har styrkan eller hastigheten för ett stålskaft. Men det gör inte det svårare att träffa bollen, det gör bara själva rörelsen jobbigare, avslutar Nicklas.

Det här med vilket material man ska ha på skaftet är så klart en smaksak och det finns inget som är rätt eller fel. Det som också bör läggas in i beräkningarna när man ska köpa nya klubbor är priset. Ett set med grafitskaft kostar i snitt cirka 1 000 kronor mer än ett set med stålskaft.