Det här ska du tänka på när du köper golfklubbor

golfklubba Foto: Unsplash

Det kan vara svårt att veta vad man behöver för golfklubbor om man är nybörjare eller går i tankarna att börja spela golf. Vi tog därför hjälp av Nicklas Holmander, butiksansvarig på Dormy i Malmö, för att få en bättre överblick.

Vad ska man egentligen tänka på när man ska köpa sina första golfklubbor? Det finns mängder av olika märken och klubbor och det kan till en början kännas som en riktig djungel. Men, det behöver inte vara speciellt svårt att hitta rätt klubbor. Nicklas Holmander är butiksansvarig på golfbutiken Dormy i Malmö och har lång erfarenhet inom golfutrustning.

– I grunden handlar det om att köpa rätt klubbor från början. Det vill säga utifrån vad man har för förutsättningar att spela golf. Det kan vara bra att hålla sig undan från begagnat som man kanske inte riktigt vet hur det har blivit hanterat och liknande. Ta hjälp av någon som kan så att man iallafall kan göra golf mindre svårt än vad det faktiskt är, säger Nicklas.

Att köpa begagnade golfklubbor är förmodligen det billigaste alternativet. Men då finns risken att du får för avancerade klubbor som gör det svårare för dig ute på banan. Och det behöver faktiskt inte vara speciellt dyrt att köpa nya klubbor.

– Det finns så väldigt många bra alternativ i dag där man kan köpa väldigt förlåtande golfklubbor utan att det behöver springa iväg så mycket pengar. Alla i golfbranschen strävar efter det att folk ska ha rätt grejer från början.

köpa golfklubbor Foto: Unsplash

Viktigt med bra järnklubbor

Maximalt får man ha 14 klubbor i golfbagen. Men till en början räcker det gott med mindre antal klubbor.

– Det man ska fokusera på är att man har ett bra järnklubbor. Gärna inte så många ”långa” järnklubbor som järntreor eller järnfyror. Utan snarare järnfemma eller järnsexa och uppåt. Sedan behöver man en sandwedge, en putter och någon form av utslagsklubba. Där brukar vi rekommendera att man har en hybridklubba eller en träfemma som man kan ha både på tee och på fairway.

Lämna drivern hemma

Drivern är som bekant en utslagsklubba och i regel den klubba som man slår längst med. Men det är också kanske den mest svårspelade klubban i bagen. Därför kan det vara smart att spela utan driver till en början.

– Drivern är den svåraste klubban att hantera så jag ser gärna att man börjar med en hybrid eller träfemma och kör med det inledningsvis. Det är bra att försöka utvecklas som golfspelare innan man ger sig på drivern, säger Nicklas och fortsätter:

– Många ser det kanske som den roligaste klubban. Den man strävar efter att lyckas med och man vill ju slå långt. Men där försöker vi dra i handbromsen lite och trycka på träning och att man ska bli så konsekvent som möjligt innan man ger sig på drivern. För i början blir man bara straffad av den annars.