Bästa tipsen när du ska köpa driver

golfklubba driver

Drivern är en viktig del av utrustningen. Har du en driver som du trivs och känner dig bekväm med kan du tjäna många slag och meter ute på banan. Här är några bra tips när du ska köpa driver. 

Som bekant är drivern den golfklubba som man i regel slår längst med. Men det är också en av de mest svårspelade klubborna i bagen. Är man nybörjare kan det vara smart att lämna den klubban hemma till att börja med. 

– Många ser det kanske som den roligaste klubban. Den man strävar efter att lyckas med och man vill ju slå långt. Men drivern är den svåraste klubban att hantera så jag ser gärna att man börjar med en hybrid eller träfemma och kör med det inledningsvis. Det är bra att försöka utvecklas som golfspelare innan man ger sig på drivern, säger Nicklas Holmander, butiksansvarig på Dormy i Malmö. 

Men har man kommit förbi nybörjarstadiet kan man ha stor nytta av drivern. Här är några saker att tänka på om du går i tankarna att köpa driver.

Form på klubban

En driver kan se ut på väldigt många olika sätt. Förr i tiden var klubbhuvudet ganska litet men med åren har det blivit allt större. De kommer också i olika former. Du bör fundera och testa dig fram om du är ute efter en mer traditionell rund form eller lite mer fyrkantig. Fördelen med en mer fyrkantig design på klubbhuvudet är att vikten är utflyttad mot kanterna vilket gör att du ofta får raka slag även vid lite sämre träffar.

Material på klubbhuvudet

Nästan alla drivers har klubbhuvuden som är tillverkade i antingen kolfiber eller titan. Det finns också klubbor som har en blandning av dessa material. Fördelen med materialen är att de är betydligt lättare än de klassiska stålklubborna från förr. Desto lättare klubba gör att du kan få högre svinghastighet och på så sätt få mer längd i dina slag.

Vilken typ av skaft föredrar du?

En annan del som har stor inverkan är styvheten på skaftet. Det allra vanligaste är ”Regular-skaft” vilket passar de flesta. Men är du en av dem som har en högre svinghastighet kan det passa bättre att välja en klubba med Stiff-skaft eller Extra stiff-skaft. 

Har du däremot en låg svinghastighet rekommenderas ett L-skaft. Det mjukare skaftet gör att golfare med lägre svinghastighet har lättare att komma rätt i träffen.

Att köpa ny utrustning kan kännas som en djungel med alla olika begrepp och termer. Som tur är finns det hjälp att få, till exempel genom att göra en custom fitting.