Evian – vatten och golf i världsklass

Évian-les-Bains golf

En gång om året vänds världens blickar mot den lilla staden Évian-les-Bains. Anledningen? Golf såklart!

Évian-les-Bains är en liten stad som ligger i Haute-Savoie i sydöstra Frankrike. Staden ligger intill Genèvesjön mitt emot schweiziska Lausanne. Trots att det bara bor knappt 10 000 invånare här så är staden känd världen över av flera anledningar.

Världskänt vatten

Låter namnet Evian bekant? Det är inte konstigt då det förmodligen släckt din törst någon gång. Evian är ett franskt varumärke som tappar mineralvatten från flera olika källor nära Évian-les-Bains på Genèvesjöns södra kust. Företaget producerar runt sex (!) miljoner flaskor om dagen och nu för tiden behöver man inte åka till Frankrike för att köpa en flaska. Det finns i affärer världen över.

Evian Championship

Staden är självklart inte bara känd på grund av sitt vatten. Sedan 1994 har golfvärlden vänt blickarna mot Évian-les-Bains en gång om året. Här hålls nämligen Evian Championship, en av fem majortävlingar på damsidan. Tävlingen anordnades för första gången 1994 under namnet Evian Masters. Det var då en av endast två majortävlingar på damsidan.

Sedan starten 1994 har tävlingen vunnits av inte mindre än fyra svenskor. Helen Alfredsson (1994, 1998, 2008), Annika Sörenstam (2000, 2002), Catrin Nilsmark (1999) och Anna Nordqvist (2017) har alla triumferat på banan.

Vann tävlingen 2023 gjorde fransyskan Céline Boutier. Segern innebar ett rejält klirr i kassan då hon tog hem en prissumma på hela en miljon dollar.

Evian Resort Golf Club

Banan det hela avgörs på är ”Champions Course” på Evian Resort Golf Club. Med tanke på dess läge precis intill Genèvesjön, vid foten av Alperna, bjuds man på fantastiska vyer längs hela rundan. Med tanke på att banan står värd för en major är den av absolut högsta kvalitet. Den är stundtals väldigt krävande och tuff även för proffsen, men låt inte det avskräcka dig. Här kan du spela som amatör testa din skicklighet året runt.