Tre superenkla tips för nybörjaren

golf nybörjare tips

Alla har någon gång varit nybörjare och det brukar ta tid innan man känner att man börjar få grepp om saker och ting ute på golfbanan. Här kommer därför tre bra och enkla tips som gör livet (och spelet) lättare ute på golfbanan.

Så väljer du rätt klubba

Det kan vara klurigt att veta vilken klubba du ska använda när du kliver fram till bollen. Och framförallt tar det tid att lära sig hur långt man slår med respektive klubba. Men lär du dig detta kommer dina chanser att komma närmare flaggan öka markant. 

Ett smart sätt att lära sig detta är att träna på driving rangen. Slå några bollar med varje klubba och notera hur långt du kommer med respektive klubba. Skriv sedan ner på mobilen eller ett papper dina resultat och ha med dig detta ute på banan. Då slipper du förhoppningsvis hamnar tio meter bakom eller framför flaggan när du får på en kanonträff ute på banan.

Använd järnsjuan vid korta inspel

Spelet runt green är svårt att bemästra, även för mer rutinerade golfare. Klubborna som oftast används i dessa lägen runtom green kallas för wedgar. De har ett rundat, mer öppet klubbhuvud samt är lite mjukare för att ge större återkoppling till spelaren. Men att hantera dessa klubbor till en början kan vara en riktig utmaning. 

Ett smart tips, för både amatörer och mer rutinerade golfare, är att istället använda sig av en järnsjua när man chippar. Med hjälp av en klubba med lite mer stängt huvud minimerar du felträffarna och får betydligt bättre kontroll. En dålig chipp med järnsjua blir i regel mindre dåligt än vad en dålig chipp med en wedge blir. 

Starta putten i rätt riktning

Behärskar man spelet på puttinggreen kan man spara många slag på det totala resultatet. Men det kan vara svårt att hitta rätta känslan och det tar tid innan man blir en mästare uppe på green. 

En viktig sak att tänka på när du puttar är hur du står. För att lyckas med siktet är det viktigt att fötter och axlar är helt parallella med puttlinjen. Sedan handlar det självklart om hårdhet på putten och en rad andra faktorer men gör du detta så ökar chansen att du får ner bollen i hålet. Ett bra sätt att träna siktet är att lägga en klubba längs med fötterna uppe på träningsgreen för att se att du står rätt i förhållande till bollen.