Tänk på detta när du golfar i coronatider

golf i corona

Det har aldrig spelats så mycket golf i Sverige som i fjol. Men är golf verkligen en säker aktivitet för riskgrupper i coronatider? ”Det är säkrare än andra aktiviteter får man säga”, menar Bo Bengtsson på Svenska Golfförbundet.

Golfåret 2020 var ett riktigt rekordår. För första gången någonsin spelades det över elva miljoner golfronder i Sverige. Detta var en markant ökning jämfört från 2019 med nästan tre miljoner ronder. En stor anledning till ökningen var just pandemin. Folk fick mer tid över samtidigt som golfen erbjöd en plats för friskvård och aktivitet trots det rådande läget. Men är golfbanan verkligen en säker plats för äldre och riskgrupper?

– Det är säkrare än andra aktiviteter får man säga. När det kommer till sällskapsspel kan du spela med den du vill samtidigt som man håller avstånd till andra. Så det får man säga att det är, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

Totalt hittade nästan 100 000 nya golfare till sporten i fjol. 

– Golf har ju varit en av få idrottsaktiviteter som äldre och personer i riskgrupp kunnat göra. Det märkte vi av i fjol då det spelades jättemycket i den åldersgruppen. 

Sedan den 25 februari råder fortsatt avrådan från tävlingsspel från Folkhälsomyndigheten. Däremot är det fortsatt grönt ljus för sällskapsspel, som sker under säkra former i enlighet med rådande coronariktlinjer för golfspel.

– Det är fortsatt inga tävlingar förrän Folkhälsomyndigheten släpper på den restriktionen. Vi kan spela sällskapsrundor och träna men vi kan inte spela tävling. Det är bara att acceptera, säger Bo.

Golfåret 2021 ligger i startgroparna och redan till påskhelgen öppnar många av banorna ute i Sverige. Enligt prognoserna är det mycket som tyder på att vi får ytterligare ett rekordår med fortsatt mycket golfspel.

– Det är viktigt att fortsätta följa restriktionerna. Nu öppnar banorna och det är full rusning, då är det extra viktigt att följa reglerna och visa att vi tar ansvar. Det handlar också mycket om den enskilda individen att ta ansvar och att respektera alla andra ute på banan, avslutar Bo.

Golfspel i samband med Covid-19 – rekommendationer från Svenska Golfförbundet: 

Håll avstånd

Det är viktigt att alltid hålla avstånd till både medspelare och andra personer du möter ute på golfbanan. 

Undvik klubbhuset och andra samlingsplatser

Anländ till golfklubben så nära inpå din starttid som möjligt och undvik att vistas i klubbhuset eller på andra samlingsplatser. 

Boka ronderna via Min Golf

Se till att boka och betala din starttid online eller via swish för att undvika att betala med kontanter.

Använd appar på telefonen

Det finns mängder med bra golfappar till mobilen där du kan fylla i ditt spelresultat. Annars går det självklart utmärkt att använda papper och penna.

Undvik att ta på saker på banan

Använd alltid bara dina egna klubbor, bollar och peggar. Putta alltid med flaggan i och behåll handsken på när du puttar. När du slagit i bunkern går det bra att jämna ut sanden med klubban eller skon.

Håll dig hemma om du har minsta sjukdomssymtom

Gå inte ut och spela om du känner minsta sjukdomssymtom.

Mer från Nyheter