Svenska golfförbundet bryter samarbetet med Henrik Stenson

Henrik Stenson Ryder Cup

”Vi tycker inte att Henrik längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer”, säger generalsekreteraren Gunnar Håkansson.

Golfvärlden har under de senaste månaderna skakats om rejält. Anledningen till turbulensen är den nya touren ”LIV Golf” som är finansiellt uppbackad av Saudiarabien. Touren har skapat en stor spricka inom golfen och många profiler och spelare har riktat skarp kritik till den. Touren har lockat prispengar på flera miljarder kronor vilket fått många stjärnor att överge den klassiska PGA-touren. Bland annat har världsstjärnor som Bryson DeChambeu, Phil Mickelson och Dustin Johnson klivit in på nya touren. Det har också Henrik Stenson gjort, något som han fått skarp kritik för i Sverige.

Bryter samarbetet med Stenson

Henrik Stenson blev en del av LIV-touren tidigare i somras. Efter övergången fråntogs svensken sitt kaptensuppdrag för Europas Ryder Cup-lag. Nu väljer också det Svenska golfförbundet att inte förlänga sitt samarbete med 46-åringen.

– Vi har kommit fram till att vi inte förnyar samarbetet med Henrik inför 2023, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på förbundet och fortsätter:

–Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på. Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden.

Kommenterar beslutet

Stenson kommenterade senare förbundets beslut på sociala medier.

“Vi tackar förbundet för samarbetet och önskar dem all lycka i framtiden och beklagar att mitt stora engagemang och ekonomiska stöttning genom Henrik Stenson Foundation inte längre är önskvärt”.