Sanningen bakom Kim Jong-Ils ”legendariska golfrunda”

Vissa verkar ha mer talang för golf än andra. Det sägs att Kim Jong-Il spelade 38 under par på sin första och enda golfrunda. Självklart är det inte sant, men har diktaturen ännu en gång spridit falska nyheter? Golf.com rapporterar att det snarare verkar bero på ett oskyldigt fel. 

Få golfmyter har varit så seglivade som den om att när Kim Jong-Il spelade golf för första och enda gången spelade han 38 under par, och att han gjorde hela 5 hole-in-ones. Ingen har självklart trott på det, utan omvärlden har sett det som ännu en udda konspirationsteori som spridits från diktaturen. 

Den amerikanska sajten Golf.com har undersökt frågan och det verkar som att det handlar om ett fel med poängräkningen. Journalisten Josh Sens åkte till Nordkorea år 2011 undersökte saken och passade på att vara med i en tävling.  

På Pyongyangs golfbana frågade Sens klubbchefen om han hade upplevt Kim Jong-Ils fantastiska bedrift. Klubbchefen svarade att ledaren hade visserligen varit en talang med bra sving, men att han inte hade varit tillräckligt bra för att sätta fem hole-in-ones. Snarare hade det berott på ett missförstånd. 

Personen som räknade poäng hade räknat 0 för par, 1 för bogey och 2 för dubbel bogey. Den statliga nyhetsbyrån förstod inte sättet att räkna och rapporterade Kim Jong-Ils ettor som antal slag. På så sätt fick Kim Jong-Il fem hole-in-ones. Journalisten Sens frågar om nybörjarspelaren Kim Jong-Il ens nosade på bogeys den dagen. 

Det var på så vis fick hela världen höra, via den nordkoreanska nyhetsbyrån, hur diktatorn hade gjort en makalös runda.