Så hyllas Göran Zachrisson, Pia Nilsson och Jesper Parnevik

Zachrisson svartvit: Foto Joel Nilsson – Jesper Parnevik: Foto Malin Nicander/Svenska Golfmuseet – Pia Nilsson färg: Foto Göran Nyström/Svenska Golfmuseet

Sju legendarer blev invalda i fjol. Nu tar tre nya golfikoner plats i Sveriges Golf Hall of Fame.

Sveriges Golf Hall of Fame är golfsveriges högsta utmärkelse och instiftades 2022 av Svenska Golfförbundet. För att kunna bli invald krävs det att man har haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige.

I fjol valdes totalt sju profiler in i Hall of Fame. Annika Sörenstam var först ut och kort därefter valdes även Henrik Stenson, Sven Tumba, Viktor H Setterberg, Erik Runfelt och Liselotte Neumann.

Tre golfprofiler invalda 

Nu står det klart att det år 2023 kommer väljas in ytterligare tre personer som på ett eller annat sätt betytt extra mycket för svensk golf. Profilerna som får den stora äran är Pia Nilsson, Jesper Parnevik och Göran Zachrisson. 

Pia Nilsson är en svensk pionjär inom den professionella golfen. Hon spelade på LPGA-touren i fyra år och var sedan både chef för de svenska landslagen och även kapten för Solheim Cup-laget.

– Jag känner mig överraskad och djupt hedrad! Det betyder väldigt mycket för mig att det jag har gjort (och fortfarande gör) har haft en positiv inverkan på golfens utveckling i Sverige och övriga golfvärlden, säger Pia Nilsson i ett pressmeddelande.

Jesper Parnevik: “Fantastiskt kul”

Jesper Parnevik skördade stora framgångar i golfvärlden runt millennieskiftet. Han vann bland annat fem gånger på den amerikanska touren och är en av Sveriges mest framgångsrika herrspelare genom tiderna. 

– Det är fantastiskt kul att bli invald i Hall of Fame. Oavsett vilken karriär man håller på med är det ett bevis på att man gjort någonting som betyder något och som uppskattas av andra, säger han.

Göran Zachrisson blir invald i Hall of Fame postumt, då han gick bort 2021. Under sin karriär som sportjournalist hade han en väldigt stor betydelse för golfsportens popularitet och utveckling i Sverige. Han var en omtyckt och mästerlig berättare där många av hans klassiska citat kommer att leva vidare många år framöver.

Ceremoni på Svenska Golfmuseet

Invalsceremonin kommer att hållas i slutet av maj på Svenska Golfmuseet i Landskrona. Varje invald person får en plats på Hall of Fame-väggen samt en personlig statyett med motivering.