Österåkers GK – Golfsveriges nya favorit

Österåkers GK, foto: J. Sjöman

Österåkers Golfklubb har snabbt seglat upp som en favorit bland svenska golfare – men det är inte bara golfbanorna som lockar. 

På Långhundravägen 36 i Åkersberga ligger Österåkers golfklubb. Klubben bildades 1988 och har idag tre golfbanor – Västerled som är en 18-hålsbana, prisbelönta Öster by Stenson som också är en 18-hålsbana samt en korthålsbana på 9 hål. 

Men klubben har även satsat på en året runt-restaurang och flera anläggningar för svenskarnas nya favoritsport, padel. Alla är välkomna att äta, spela golf och padel, men vill du bli medlem får du vänta en stund.

– Vi tar inte in fler medlemmar just nu och det är fullt både på juniorsidan och seniorsidan, berättar Andreas Ljunggren, VD och klubbchef på Österåkers GK. 

– Vi hade förberett oss väl till 2020 och det har aldrig spelats så mycket golf som föregående säsong.

Restaurangen öppen året runt 

Österåkers GK äger och driver restaurangen TwoSixtyFour i egen regi där det serveras olika lunchmenyer varje vecka och à la carte på kvällarna. Namnet på restaurangen är även det en hyllning till Henrik Stenson och syftar på ett av hans mest kända tävlingsresultat. 2018 blev restaurangen utsedd till årets bästa golfkrog. 

– Vi har vår golfrestaurang öppen året runt och hade hoppats kunna trycka på för fullt, men nu har vi fått anpassa oss efter rådande situation och förhålla oss till restriktionerna som gäller, säger Andreas Ljunggren.

Svenskarna nya favoritbana

Österåkers nyaste bana, Öster by Stenson, har redan blivit utsedd till en av Sveriges bästa banor. Namnet kommer ifrån Henrik Stenson, Sveriges just nu hetaste golfare, som har varit med och skapat banan. 

Banan ser kanske inte så svår ut, men lurar golfaren och är tuffare än vad många tror. 

– Det är en bana med mycket “risk and reward” och även om den inte är så lång så är den svår. Det är mycket ögongodis också med böljande fairways, vita bunkrar och vattenhinder med träpalissader som ramar in flera hål. Medlemmar och gäster gillar banan och de återkommande kommentarerna är att de vill lira igen och kommer ihåg hålen. 

padelbana österåkers gk

Golf och padel en bra kombination

Fredagen den 19 mars öppnade Österåkers upp för spel på tre padelbanor. 

– Vi öppnade för två år sedan för första gången och hade banorna öppna in i december tills snön föll. Nu öppnar vi padelbanorna igen när det blir varmare ute. Jag är helt övertygad om att många golfklubbar kommer ha både golf och padel i framtiden. Golf och padel är en bra kombination och vi har ju marken för det och banorna är lättskötta, säger Andreas Ljunggren. 

– Det kommer fler damspelare också till oss för att spela padel och upptäcker vår golfanläggning. Vi ser på en helhetslösning i framtiden med padel, gym, löparspår och andra sporter också.