Här är golfbollens historia

golfboll

Golfbollens utveckling går framåt i stadig takt och det har minst sagt hänt en hel del sedan sportens begynnelse. Här är golfbollen historia.

Det finns än idag olika teorier om var någonstans golf spelades först men den mest accepterade teorin är att den första varianten av golf spelades i Skottland under högmedeltiden. Sedan sportens ursprung har det hänt en hel del, inte minst med golfbollen.

Träboll och fjäderboll

De allra första tillverkade golfbollarna var gjorda av trä eller sten men under 1400-talet började man istället tillverka fjäderbollar. Fjäderbollen bestod av en läderpåse som sedan fylldes med hår och ull innan den syddes igen. Efter ett tag bytte man ut själva fyllningen mot fjädrar. Detta just för att det gav bollen bättre spänst och form vilket genererade mer längd i slagen. Bollarna var dock svåra att tillverka och dessutom dyra. En boll kostade faktiskt ofta mer än en golfklubba på den här tiden.

Guttaperka-bollen tog över

Fjäderbollen användes fram till slutet på 1800-talet. Då tog en helt ny boll över marknaden. Guttaperka-bollen eller ”The Gutty”, som britterna kallade den tillverkades i gummi och var helt slät på ytan. Dessa bollar var betydligt lättare att tillverka då det endast behövdes gummi och en gjutform. Man märkte ganska snabbt att bollar som fått små jack på ytan flög betydligt bättre. Då föddes idén med att göra mönster på bollarna, det som idag kallas för dimplesystem. 

Haskell-bollen

Nästa stora modell av golfbollar var Haskell-bollen. Den hade en kärna av lindade gummitrådar täckt av guttaperka-skal. Bollen tillverkades från innan sekelskiftet fram till 1970-talet. Efter ett tag bytte man ut skal från balatagummi till konstgjort gummi samtidigt som man lindade banden runt en solidare och mer studsbollsaktig kärna. 

Under slutet av 1960-talet kom nästa stora revolution för golfbollarna. Det klassiska märket Top Flite tillverkade då en bol med en stor solid kärna som täcktes av ett plastskal av materialet Surlyn. Detta var egentligen den första two-piece bollen, eller distansboll som det kallas än idag. Bollen gick betydligt längre än Haskell-bollen som användes tidigare.

Titleist Pro V1

I början av 2000-talet lanserade Titleist Pro V1. Bollen kom att revolutionera golfen och har sedan starten varit en av de mest använda bollarna. Det speciella med denna bollen var att den var tillverkad av tre delar. 

Sedan 2000-talet har golfbollen fortsatt att utvecklas. Nuförtiden finns det skräddarsydda golfbollar beroende på vad för typ av spelare du är. Idag kan golfbollarna vara uppbyggda i sex olika lager vilket ger en enorm prestanda.