Vi tar det igen – det här är en mulligan

mulligan i golf

Du har förmodligen hört det flera gånger ute på golfbanan – men vad är egentligen en ”mulligan”?

Det är en varm sommardag. Du och dina kompisar är laddade för en härlig runda golf och peggar upp på första hålet. Då händer det som inte får hända: Du slicear bollen rakt ut i skogen. Du inser direkt att bollen kommer att bli omöjlig att hitta och humöret sänks drastiskt.

Ja, det där har nog hänt de flesta golfare både en, två och tre gånger. Men, tur är då att det finns “mulligans”.

Mulligan – betydelse

Mulligan är en engelsk golfterm som man i stora drag kan översätta till “en andra chans”. Inom golfen är detta vanligt när det kommer till sällskapsspel. Det innebär att om man missar första utslaget, får man ett andra slag utan att räkna det första. 

Det här brukar endast gälla på första utslaget och det viktiga är att alla i bollen är överens om att man har en mulligan. På svenska brukar det här kallas för “pilsnerslag”.

Viktigt att notera är att det här aldrig gäller i officiella tävlingssammanhang, utan får endast göras när det är sällskapsspel.

Ursprung

Så, vad kommer egentligen termen “mulligan” från? Det kan man inte säga helt säkert. Det man vet är att det är av amerikanskt ursprung och omnämndes bland annat i tidningen Detroit Free Press 1931.  

Andra menar dock att termen uppfanns av en golfare med efternamnet Mulligan där de främsta kandidaterna till namnen var David Mulligan eller John A. Mulligan.

Pilsnerboll

Mulligan, eller pilsnerslag, ska dock inte förväxlas med ”pilsnerboll” som har en helt annan innebörd. Pilsnerboll blir det om en spelare som slår från gul eller vit tre misslyckas så pass mycket med sitt utslag att bollen inte tar sig förbi röd tee. Händer detta kan du ropa ”pilsnerboll” och då ska spelaren i fråga bjuda sina medspelare på en kall öl efter rundan. Om denna ”regeln” följs till punkt och pricka låter jag vara osagt.