Ta hand om kroppen – så undviker du golfskador

golfskador

Golf är en aktiv sport med mycket rörelse, därför är det inte ovanligt att man råkar ut för skador då och då. Men, skadorna går att minimera. Här är tips på hur du kan göra för att undvika de vanligaste golfskadorna.

Golfarmbåge

Det är inte särskilt vanligt, men drabbas man av ”golfarmbåge” kan det bli ett långvarigt och jobbigt problem. Drabbas man av golfarmbåge får man ont på insidan av armbågen i muskelfästet till musklerna som böjer handleden. Detta kan vara oerhört smärtsamt och hålla en borta från golfbanan en lång tid. Men, det finns saker att göra för att undvika skadan. Se alltid till att stretcha armarna ordentligt både före och efter golfrundan. Det är också viktigt att man använder sig av rätt storlek på klubbgreppet.

Skador i fötter och hälsenor

Med tanke på att man går i snitt över 10 000 steg på en 18-hålsrunda är det inte konstigt att fötterna slits. Bland golfare är det vanligt med hälsporre, smärta i det längsgående fotvalvet samt i benhinnan. Det kan också hända att man får ont i fotvalvet och hälsenan. För att undvika detta är det extremt viktigt med bra skor. Se till att prova ut ett par skor som passar bra och ger fötterna bra stöd och komfort för långa rundor.

Problem i axlarna

För att undvika problem i axlarna är stretching det absolut bästa botemedlet. Man kan få problem i rotatorcuffen via golfen. Rotatorcuffen är musklerna som sitter under axelmuskulaturen och den som ser till att stabilisera axelkulan. Det finns enkla övningar du kan köra både på gymmet och hemma för att träna upp partiet. En bra övning för detta är till exempel axelpress med hantlar.

Smärtor i ryggen

Ryggproblem är vanligt förekommande oavsett om man spelar golf eller inte. Golfare kan ibland få specifika problem i ländryggspartiet som sedan strålar ut i höfter och stjärtmuskler. För att undvika detta kan man fokusera på att stärka upp stabiliteten i bålen. Med hjälp av enkla core- och styrkeövningar kan du träna upp rygg- och magmuskler för att undvika eventuella problem.