Så peggar du rätt för bättre utslag

pegga med golfpegg

Varför använder man egentligen golfpegg? Med hjälp av golfpeggen ökar dina chanser att du får ett lyckat utslag från tee. Och lyckas du med ett bra utslag som landar mitt i fairway har du sedan också bästa möjliga förutsättningar att få ett bra resultat på hålet. 

Drivern är ju den klubban man oftast använder som utslagsklubba, om det nu inte är ett korthål. Och att få iväg en bra träff med drivern utan pegg, det är nästintill omöjligt. För att få en bra träff med drivern använder man pegg. Med hjälp av peggen får du upp bollen över marken vilket gör att det lättare för dig att få en bra och ren träff. 

Ska man pegga upp när man slår med järnklubbor?

Pegg är nästan en självklarhet att använda när man plockar upp drivern ur bagen. Men hur är det egentligen på korthål när man i regel använder sig av järnklubbor? Där är det lite mer av en smaksak om man vill använda pegg eller inte. Vissa föredrar att slå från marken som man gör på vanliga slag ute på banan samtidigt som andra föredrar att få upp bollen lite över marken för att lättare få en bättre träff. 

Pegga i rätt höjd

Beroende på vilken typ av klubba du använder krävs det olika höjd på peggen. Med järnklubbor räcker det med kortare peggar då du bara behöver få upp bollen en liten bit över marken. Med drivern krävs däremot längre peggar så att du får upp bollen högt över marken. En regel brukar vara att när du slår med drivern ska lite mer än halva bollen vara ovanför toppen av klubbhuvudet. Detta gäller också när du ska slå med till exempel en hybridklubba. 

Olika typer av peggar

Det finns många olika typer av peggar. De kan skilja sig i både utseende och material. Den allra vanligaste typen av pegg är tillverkad i trä. Nackdelen med dessa är att de har en tendens att gå av vid bollträff. Ett annat alternativ är plastpeggar. Dessa är oftast mer hållbara och brukar dessutom ha markeringar som gör det enklare för dig att pegga lika högt varje gång. I övrigt finns det också träningspeggar och konformade peggar som kan vara bra när det är hårt i marken då du inte behöver trycka ned peggen i marken.

Etiketter