Så läser du greenerna i golf

puttning läsa green

Att putta på en platt green behöver inte vara speciellt svårt, men greenerna ute på banan lutar ofta åt ena eller andra hållet vilket gör det hela klurigare. Här är några bra tips på hur du går till väga för att läsa greenerna på rätt sätt. 

Att bli en mästare på puttning är lättare sagt än gjort och det krävs mycket träning innan man lär sig att behärska greenerna. Det finns ingen green som är den andra lik och det är det som är lite tjusningen med golf att man ställs för olika utmaningar hela tiden. För att bli bra på puttning måste man lära sig att läsa av greenen. Men för att kunna läsa av en green, måste du först och främst lära dig hur du faktiskt gör det. Det är en process att lära sig som börjar i flera steg.

Kolla in greenen från avstånd

Först och främst ska du titta på greenen innan du kommer upp på den. Kolla in greenen från avstånd efter att du gjort ditt inspel. Kolla hur själva marken lutar och hur greenen är byggd. På så vis kan du få input som hjälper dig oerhört när du sedan kommer upp på greenen. När du sedan placerar bagen på rätt ställe (mot nästa hål), släng ett öga på greenen och ta kanske ett litet varv runt så att du får ännu ett perspektiv på hur greenen är byggd och hur det lutar. 

Läs alltid linjen från hålet till bollen

Efter att ha spanat in greenen och fått ett första intryck av hur det ser ut och lutar ska du ta dig upp till hålet. Man kanske tror att man bäst läser linjen från bollen till hålet. Men det är faktiskt tvärtom, en linje läser man alltid från hålet till bollen. Varför gör man då detta? Jo, för att det är när bollen är framme vid hålet som den tappar fart och det är där det kommer falla som mest. Så börjar man läsa från hålet kan man se vilken linje bollen kommer  ramla ner i hålet.

Försök se linjen bakom bollen

Efter att ha gjort detta, ta några raska kliv bort till bollen och ställ dig bakom den för att se utgångslinjen. När du tror att du vet ungefär hur linjen ser ut kan det vara bra att ta ett riktmärke en bit framför bollen. Det kan vara en punkt eller ett grässtrå eller vad som helst. När du sedan slår bollen så har du denna punkten som utgångsriktning och ska försöka slå bollen över för att få rätt linje.

Det här är några enkla knep att ta med sig ut på banan. Om du anammar denna processen och tränar på detta så kommer du att bli bättre på att läsa linjer vilket i sin tur leder till bättre puttning.