Så golfgalna är norrmännen

golf i norge

Det är inte bara i Sverige som golfen blomstrar. Även i grannlandet Norge växer sporten så det knakar. Under de senaste tre åren har antalet spelare ökat med 30 procent.

De senaste åren har golfen i Sverige fått ett efterlängtat uppsving. 2020 spelades det för första gången över elva miljoner golfronder i Sverige och 2021 noterades den högsta medlemssiffran genom tiderna, 555 334. En stor anledning till det ökade intresset har varit pandemin. Golfen har under dessa åren varit en perfekt aktivitet där man kan hålla avstånd samtidigt som man kan umgås med vänner och familj.

Golf mer populärt än skidor

Det är inte bara i Sverige som vi ser positiva siffror när det kommer till golfen. Även i grannlandet Norge har sporten fått ett rejält uppsving under de senaste åren. Enligt statistik från det Norska idrottsförbundet fanns det 96 878 golfspelare i Norge 2019, en siffra som ökat till hela 126 638 i juli, 2022. Det betyder att antalet aktiva golfspelare i Norge ökat med drygt 30 procent på tre år.

Den markanta ökningen innebär också att golf klättrar förbi nationalsporten skidor i antalet aktiva och är landets tredje mest populära sport efter fotboll och handboll.  

Bra förutsättningar för nya spelare i Norge

Tor-Anders Hansen, generalsekreterare för Norges golfförbund pekar på flera faktorer till intresset, bland annat pandemin men också att klubbarna varit duktiga på att skapa rätt förutsättningar för nya spelare.

– Vi hade bättre förutsättningar än andra sporter under nedstängningen, men redan innan pandemin såg vi tecken på tillväxt. Speciellt bland de yngsta målgrupperna. Många barn och vuxna var nyfikna och samtidigt hade klubbar och förbund skapat förutsättningar för att ta emot alla de nya. Starttiderna var tillgängliga, differentierat medlemskap var på plats, vi hade fler frivilliga tränare, säger Hansen till Norsk Golf.

Om vi får gissa skadar det nog inte heller att Norge fått en världsstjärna på den internationella golfscenen i Viktor Hovland, rankad på nionde plats i världen.

Mer från Nybörjare