Så funkar foursome – en rolig partävling

foursome golf

Trött på vanlig individuell slaggolf? Då är foursome en utmärkt spelform att testa på.

Ibland behöver man en nytändning ute på golfbanan. Det kan man få genom att köpa en ny wedge, spela en ny golfbana eller varför inte testa på en ny spelform. Foursome är ett perfekt och roligt alternativ där du inte bara är beroende av ditt eget spel, utan också av en lagkamrat. 

Foursome – regler

Foursome är en lagtävling där man spelar i par. Kortfattat går det till som så att man spelar på en och samma boll, men man slår vartannat slag. Exempelvis börjar spelare A med utslaget, sedan är det dags för spelare B att slå andraslaget och så fortsätter man växelvis fram tills dess att bollen är i hål. 

Enkelt va? Det finns dock en viktig regel till när det kommer till foursome. Spelarna turas om att slå utslaget på vartannat hål. Det spelar helt enkelt ingen roll vem som sätter bollen i hål på hålet innan utan man turas om att stå för utslaget. Detta för att det ska bli rättvist och man slår ut på nio hål var.

Så gör du med handicap

Foursome är en rolig spelform, mycket tack vare att nybörjare och erfarna spelare kan spela tillsammans på samma villkor. En spelare med 1 i handicap kan till exempel bilda lag med en spelare med 36 i handicap. Men, hur räknar man då ut den gemensamma handicapen i tävlingen? Enligt SGF:s (Svenska Golfförbundet) rekommendationer ska spelhandicap beräknas på följande sätt:

  1. Vardera spelare multiplicerar sin spelhandicap med 0,5
  2. Resultaten från punkt 1, inklusive eventuell decimal, adderas
  3. Summan avrundas till närmaste heltal

Foursome-tävlingar

Ska du tävla för första gången är foursome en väldigt bra och rolig spelform. Se till att du bildar lag med någon du känner dig trygg med och fokusera på att ha kul. Det finns mängder med foursome-tävlingar i sommar ute på landets alla golfklubbar. Vad sägs om Golfveckan Foursome på Åtvidabergs GK, Foursometräffen på Sisjö GK eller Foursome Två Generationer på Linköpings GK? Spana in alla tävlingar här.