Så blir golfrundan snabbare och roligare

Snabbare golfrundor | Foto: Privat

Vissa golfrundor kan ibland kännas som att de tar en evighet. Men hur ska man då göra för att det ska bli bättre speltempo ute på banan? Vi tog hjälp av Ingela Tisén, golftränare på Lidingö GK, för att ta reda på hur man får upp tempot.

En 18-hålsrunda golf brukar i snitt ta fyra timmar. Vissa rundor tar dock betydligt längre tid än så, speciellt om man kanske inte har sin bästa dag rent spelmässigt. Men oavsett om man har en dag där man sprider bollarna åt alla möjliga håll och får spendera mycket tid åt att leta boll i skogen, så finns det mycket man kan göra för att golfrundan inte ska bli till ett maraton.

– Speltempo är väldigt viktigt ute på banan. Syftet är ju att det inte ska ska ta så lång tid så att man blir trött, utan att man kan behålla prestationsnivån, säger Ingela Tisén.

Gör förberedelserna i tid

Ingela Tisén jobbar som golftränare på Lidingö GK och har en lång och gedigen bakgrund inom golfen. Hon menar att en viktig detalj för bra, snabb och rolig golf börjar redan under förberedelserna.

– Det är viktigt att man är klar i tid. Alltså att man ser till att förbereda sig innan det är ens egen tur att slå. Det tycker jag är ett stort problem på banan att folk har för långa rutiner och att de inte gör dem i rätt tid. De börjar med rutinen när det är deras tur att slå, men då ska den redan vara gjord.

För mer effektiv golf kan det vara bra att slänga ett öga på var nästa hål är när man närmar sig green.

– En annan sak som är viktig är att ställa bagen eller vagnen på rätt ställe. Att liksom ha lite koll på var nästa utslag ligger och åt vilket håll man ska. På så vis behöver man inte gå tillbaka för att hämta vagnen, säger Ingela.

Ta riktmärke när du slår snett. Det är väldigt viktigt. Det kan vara ett träd eller vad som helst. Sedan är det bara att gå på den linjen när du letar. Det ökar chanserna betydligt att hitta bollen.

Ingela Tisén, golftränare

Släpp igenom snabbare sällskap

Om man märker att sällskapet bakom spelar snabbare golf, då ska man i regel släppa igenom för bättre flyt ute på banan.

– Det bästa sättet är att lära sig att släppa igenom lite flytande så att man inte stannar upp hela spelet och ställer sig vid sidan och väntar. Utan man spelar med lite tillsammans för att ändå röra sig framåt. På korthål brukar det vara perfekt läge att släppa igenom just för det går smidigt och snabbt för alla.

Så hittar du golfbollen när du slagit snett

Oavsett om man är golfproffs eller glad amatör så går det snett ibland. Ibland har man tur och hittar bollen direkt, men ibland känns det som att den gått upp i rök oavsett hur mycket tid man lägger på att leta. Men det finns tips på hur du ökar dina chanser att hitta bollen när den rymt in i skogen.

– Ta riktmärke när du slår snett. Det är väldigt viktigt. Det kan vara ett träd eller vad som helst. Sedan är det bara att gå på den linjen när du letar. Det ökar chanserna betydligt att hitta bollen, säger Ingela.