Problem runt greenen? Testa hybriden!

Har du problem med spelet runt greenen? Känner du dig osäker på vad för klubba och slag du ska slå? Ett tips för att lösa dina problem är att välja bort wedgarna och istället plocka fram hybriden.

Det är väldigt vanligt att folk väljer ut vilken golfklubba man ska använda redan innan man vet hur bollen ligger till. Bara för att man ligger i närheten av green betyder inte det att det nödvändigtvis är bäst att använda en wedge, pitch eller liknande. Det man alltid ska göra är därför att först kolla hur ens boll ligger till. Ligger den bra till, ligger den i nedförsläge eller har den hamnat i någon form av skåra? Kolla det först och efter det tar du beslutet vilken klubba du ska använda.

Plocka fram hybriden

Många föredrar att använda en wedge eller pitch framme vid green. Ett annat populärt val är att använda sig av en järnsjua eller liknande för att få mer kontroll vid korta inspel. Det kan ibland vara så att bollen ligger i ett lite dåligt läge och man behöver en klubba där man får ordentlig kontakt med bollen. Då kan faktiskt den perfekta klubban att använda vara en hybridklubba. En hybrid använder man ju oftast i det långa spelet ute på banan men i vissa fall kan den göra susen vid närspelet. 

Hybriden har nämligen en så kallad vass sida eller ”leading edge” som det kallas. På en hybrid finns det också massa bakom slagytan som gör att bollen enklare kan ta sig upp och rulla ut. Det funkar givetvis också med någon annan typ av metalwood.

Greppa ned på skaftet

För att lyckas använda hybriden i närspelet är det först och främst viktigt att du greppar ner lite på skaftet för att få mer kontroll och känsla. Sedan är det viktigt att göra svingen med hela kroppen och se till att du inte bryter rörelsen med händer då det blir svårt att kontrollera längden och hårdheten i slaget. Du behöver inte särskilt hög svinghastighet när du använder en hybrid i det här syftet utan det ska vara en ganska liten rörelse.

Testa dig fram ute på banan om du hamnar i ett läge där hybriden kan funka. Ett tips är att den funkar extra bra när du har ett nedförsläge och behöver får bollen att stanna fort. Får du in känslan i det här slaget kommer hybriden bli en superklubba för dig runt greenen.