Guide: Allt du vill veta om att ta grönt kort

Kul att du är sugen på att skaffa grönt kort! Sajten Golfx.se tipsar om hur du kommer ett steg närmare drömmen att spela golf på golfbana och bli medlem i en klubb. 

Om du vill spela på en golfbana behöver du ha ett grönt kort. Det gäller alla golfspelare i Sverige. Det finns visserligen vissa banor där du inte behöver kort, men på de allra flesta banor är det obligatoriskt. 

Ett grönt kort är en garanti för golfklubben att golfspelaren har tillräckligt mycket kunskap om spelet. Det innebär också att spelaren har fått utbildning i spelet, både praktiskt och teoretiskt, skriver sajten Golfx.se. 

Vill du räkna handicap, bli medlem i en golfklubb och tävla måste du ha grönt kort.

Därför måste du gå en kurs

Kursen för att få grönt kort innehåller både praktiska och teoretiska moment. De teoretiska momenten innebär att du får mer kunskap om golf som sport, du lär dig viktiga termer och spelets regler. Du kommer också att behöva göra ett teoriprov som testar dina kunskaper mot kursens avslut. I den praktiska delen får du pröva och lära dig olika typer av slag. 

Så funkar det praktiska provet

Du måste, förutom att klara teoriprovet, även klara ett praktiskt prov som visar på att du har tillräckligt hög nivå för att klara att gå en riktig bana. Du måste få 18 poäng på 9 hål med handicap 54.

Under provtillfället kommer du att ha 3 extraslag på varje hål och klarar du det får du 18 poäng. Du behöver ha trippelboogey i snitt. Klarar du det är du godkänd!

Här kan du ta grönt kort

Ett grönt kort kan du antingen ta online eller hos en tränare på en golfklubb. Det senare är mer vanligt. Vänd dig till din lokala golfklubb för mer information – där kan du ställa alla frågor och de hjälper dig gärna vidare.