Får man ta hunden med sig ut på golfbanan?

hund på golfbanan

Människans bästa vän älskar att vara ute i naturen. Så varför inte kombinera en runda golf med en långpromenad för hunden. Men vad säger egentligen reglerna? Är det okej att ha med sig hunden ute på golfbanan eller finns det ett förbud? Vi har tagit reda på svaret.

Får man ta hunden med sig in i himlen? Nja, den frågan har vi dessvärre inget bra svar på Hasse Andersson. Däremot har vi svar på om man får ta med sig hunden ut på golfbanan. Förr i tiden var det väldigt ovanligt att man stötte på golfspelare med hund ute på golfbanan. Mycket beroende på att det fanns ett förbud hos de flesta svenska golfklubbar mot att ha med sig hunden ute på banan. Men nuförtiden är det betydligt vanligare att man stöter på en fyrbent vän när man spelar en runda golf. Men vad säger egentligen reglerna?

Oftast okej med hund vid sällskapsrundor

Det finns egentligen ingen generell regel som gäller för alla golfklubbar ute i Sverige, utan varje golfklubb sätter upp sina egna regler när det kommer till hundar på golfbanan. Och nuförtiden är det mestadels glädjande besked till alla golfspelande hundägare ute i landet. 

De flesta svenska golfklubbar har som regel att det är okej att ha med hunden ute på banan på sällskapsrundor. Då gäller det att hunden är kopplad under hela rundan samtidigt som övriga spelare är okej med att hunden är med. 

Däremot är det förbud på nästan alla klubbar att ha med sig hund när det är tävling. Det brukar dessutom vara förbud mot att ha med sig hunden in i klubbhuset.

Även om det inte är några problem att ha med sig sällskapsdjur på de flesta svenska golfklubbar, kan det vara bra att kolla upp de lokala reglerna där du ska spela om du är osäker.

Mer vanligt med förbud mot hund utomlands

Regler för hundar på golfbanan skiljer sig från golfklubb till golfklubb, men också land för land. I Spanien har faktiskt de flesta golfbanor förbud mot hundar på golfbanan. Detta oavsett om hunden är kopplad eller åker golfbil. Detta kan göra det aningen mer komplicerat om man vill ha med hunden på golfsemestern.