Det här gäller om du ska hyra golfbil

hyra golfbil

En 18-håls golfrunda tar mycket kraft och energi. Därför kan det vara skönt att använda golfbil ibland. Men vilka regler finns det när det kommer till att använda golfbil? Här är vad som gäller!

En 18-håls golfrunda tar i snitt runt fyra timmar och en golfspelare bränner upp emot 2 000 kalorier under ett varv på banan. En runda brukar resultera i runt 1 mils gång och över 10 000 steg. Därför är det inte konstigt att en runda golf tar mycket energi och sliter på kroppen. Om man dessutom använder bärbag kan man känna sig rejält sliten efter en runda. Därför kan det vara skönt att använda golfbil ibland. Kör du golfbil sparar du på krafterna och kan lägga mer fokus och energi på själva golfandet. Men det finns en del regler när det kommer till golfbilar. Här är vad som gäller!

Det här krävs för att få köra

Förr i tiden krävdes sjukintyg på många banor för att få köra golfbil. Det kravet är nu borta på de flesta banor. Alla golfklubbar har regler att förhålla sig till från Svenska Golfförbundet. Men för att få köra golfbil krävs vissa saker. Golfbilen är ett motordrivet fordon som är till för att användas i terräng. Golfbanan räknas som just terräng och därför klassas golfbilen som terrängmotorfordon.För att få köra golfbil krävs att du har ett giltigt körkort för bil. Men man får också köra om man har ett så kallat terrängkörkort eller en speciell dispens. Kolla med din lokala golfklubb för att veta exakt vad som gäller angående dispens.

Här får du köra golfbil

Det kan skilja sig lite i regler beroende på vilken golfklubb du befinner dig på. Men man får självklart inte framföra golfbil överallt på golfbanan. Platserna där det är okej att köra på ute på banan är fairway, semiruff och ruff. Dessutom är det självklart okej att köra på transportvägarna som går mellan hålen, klubbhusområdet och i anslutning till parkeringsområden. Det är strikt förbjudet att köra upp golfbilen upp på greenen. Gör man detta kan greenen ta skada och bli förstörd. Det är heller inte tillåtet att köra golfbil på det som klassificeras som allmän väg.