KRÖNIKA. Golflivets rådgivare Joakim Sabel har byggt fem banor och berättar om sina lärdomar.
Kära golfvänner, äntligen en ny golfsäsong! Det kan vara tufft att vara golfare i Sverige, men det innebär också en lång, härlig säsong att se fram emot, följt av en lika lång tid för förberedelser och längtan inför nästa säsong. Varje vår ger oss möjligheten att förnya vår sving, sätta nya mål, uppgradera vår utrustning och skapa minnen på nya banor tillsammans med gamla och nya golfvänner.
Jag tänkte berätta om starten på golfsäsongen, varför det skiljer sig så mycket i öppningsdatum och banornas skick under våren. Med min erfarenhet av att ha byggt fem banor från åkermark till färdig bana, och som delägare och VD för ytterligare fem andra, har jag god insikt i olika förutsättningar.
Geografi
Läget i landet avgör mycket när det kommer till golfbanor. Gräset växer endast när dygnsmedeltemperaturen överstiger 6 grader i genomsnitt. Det innebär att Skåne enkelt vinner denna ”tävling”.
Jordmån
Om en golfbana byggs på sandjord, vilket är svårt att hitta i Sverige men enklare i exempelvis Storbritannien, blir det lättare att få gräset starkt och klippbart tidigare på våren.
Grässorter
Grässorten spelar också roll. Är det krypven, rödsvingel eller poa annua-gräs? De har alla sina skillnader. Rödsvingel tål snö och is relativt bra, likaså krypven. Poa-gräs är känsligare och växer mer motvilligt på våren innan riktig värme kommer. Så innan man klagar på sin greenkeeper bör man veta lite om dessa faktorer.
Växtzoner
Det finns dessutom fem växtzoner i olika delar av Sverige. Till exempel i Stockholm har Mälarö den bästa växtzonen, medan övriga banor har sämre förutsättningar. Nära kusten är ofta bättre som en generell regel.
USGA-greener
Sedan 1990-talet har de flesta svenska golfbanor byggts med USGA-greener, det vill säga cirka 30-40 cm sand på och ibland runt greenerna. Detta gör dem mer lättskötta och tåliga mot regn och fukt, vilket kan vara fördelaktigt efter vintern. Äldre banor med enklare konstruktion kan ha svårare att torka upp efter vintern.
Greenkeepers
Våra duktiga greenkeepers har en viktig uppgift att spruta alla greener mot svamp i oktober-november när den första snön närmar sig och vissa klubbar redan har stängt. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att öppna banorna i gott skick. Givetvis finns det även moment där man skottar bort snö under vintern för att påskynda smältningen och minska risken för inbränning.
Att svenska golfbanor öppnar på olika datum och i olika skick runt om i landet blir kanske lättare att förstå med denna information.
Själv är jag numera bara delägare i en golfklubb, och den öppnar denna vecka i gott skick. Vi är långt ifrån först i landet, men mer än hälften av klubbarna har fortfarande någon eller några veckor kvar innan de kan öppna.
Oavsett var du bor i landet hoppas jag att du nu tar fram klubborna och besöker närmaste klubb. De har fyllt sina golfshoppar med spännande nyheter och öppnar nu sina range:ar och restauranger. Proffsen står redo att börja ge lektioner för fullt på varje klubb.
I Sverige har vi extremt duktiga golftränare, världens mest prisvärda krogar, och greenkeepers som med de lägsta budgetarna i världen levererar det bästa skicket per krona. Sverige som golfland är helt enkelt fantastiskt, och en ny härlig säsong är äntligen här!
Välkomna ut i det fria efter ännu en lång vinter!