Knepet för lägre pris på lyxgolf i Thailand

golf thailand pris
Annonssamarbete

Sol, värme och magiska vyer – att spela golf i Thailand är olikt någon annanstans i världen. Med arkitektritade banor, konkurrenskraftig prisnivå och förstklassig service är Thailand ett riktigt golfparadis. Någon som var snabb på bollen är golfexperten Kenneth Nilsson som tidigt förstod att Thailands golfbanor var något utöver det vanliga.

För Kenneth Nilsson, 72, handlar allt om golfen. Verksam inom golfindustrin sedan 1975, och tidigare PGA Club Professional på Lysegårdens Golfklubb, är han i dag bosatt vintertid i Thailand och spelar golf på banor i toppklass. Det var när golfklubben Kenneth jobbade på i Sverige stängde ner för vintern, och en gammal vän ringde från Thailand, som han bestämde sig för att packa väskan.

– Han sa ”kom ner hit, det är varmt och hyffsat billigt att spela”. Då hamnade jag först i Hua Hin, som alla andra svenskar, men hittade strax därefter paradiset, berättar Kenneth Nilsson.

Golfspelandet i Thailand sträcker sig tillbaka till 1890-talet. Bangkok, Phuket, Hua Hin och Pattaya får ofta mycket uppmärksamhet i golfvärlden, men många människor utanför landet känner inte till Chiang Mai. Till skillnad från många andra regioner har Chiang Mai en lugn och avslappnad atmosfär, beläget 300 m.ö.h, omgivet av berg och grönskande landsbygd.

– Vintern därpå åkte jag tillbaka till Thailand för att meditera i ett tempel i Chiang Mai. När jag var klar och skulle vidare till Hua Hin sa min mentor, som erbjudit sovplats, ”du kommer inte trivas där igen efter det här” – och han hade rätt. Efter några dagar ringde jag och frågade om jag fick komma tillbaka.

Chiang Mais bästa golfbanor

Golfspelaren Kenneth Nilsson

Kenneth har vigt hela sitt liv åt golfen. I dag spelar han på Thailands bästa banor. Bild Peter Corden.

Spelet som gått före allt

Mellan 2009–2014 jobbade Kenneth dels i Sverige, dels i Thailand där han var Resident Professional på Chiang Mai Highlands Golf & Spa Resort, och under två år även Director of Golf.

– Jag började spela golf som fjortonåring och blev professionell vid tjugofem. Det var när jag följde med en vän till golfbanan och fick en bollträff med järnklubba som jag visste att jag var fast.

Som Director of Golf på Chiang Mai Highlands Spa & Resort blev Kenneth ansvarig för spelet och utbildning av starters och caddies.

– När jag och min fru träffades jobbade hon som caddie, efter några år tillsammans tyckte hon att golfen tog över för mycket av vår tid tillsammans. Som tur var fick jag med henne på en golfrunda, och i dag spelar hon bättre, hellre och mer än vad jag gör.

Människor som utövar golf i Thailand
Till skillnad från många andra regioner har Chiang Mai en lugn och avslappnad atmosfär, beläget 300 m.ö.h, omgivet av berg och grönskande landsbygd. Bild Peter Corden.

En bana i världsklass

Tack vare det bekväma klimatet och många högkvalitativa banor är Thailand ett av de främsta länderna för golf.

– Banorna här är oftast byggda av väldigt välkända arkitekter, har gott om personal och exceptionella caddies. Det anses som Thailands expertis, de hjälper dig med allt – så att du kan fokusera på ditt slag.

Chiang Mai Highlands Golf & Spa Resorts slog upp sina dörrar för allmänheten i december 2005. Med magnifika vyer för varje hål erbjuds unika spelupplevelser längs med hela banan. Den är i Kenneths ögon bäst i alla kategorier.

– Den har en fantastisk layout, omgivning och personal. Åker man hit ska man åka under vinterhalvåret i Sverige – november, december, januari och februari är bäst, sedan blir det för varmt.

Kenneth rekommenderar även Gassan Groups banor. Med spektakulära vyer och utmanande hål utmanar de nybörjaren så väl som experten.

– Gassan Legacy, Gassan Panorama och Gassan Khuntan är alla välskötta och har en otroligt kunnig personal. Gassan Legacy och Gassan Panorama ligger nära stan och ger dig en väldigt bra golfupplevelse. Gassan Legacy testar dig med många slag över vatten och Gassan Panorama är utrustat med ett av världens häftigaste klubbhus med häftiga kiosker placerade på banan. Gassan Khuntan ligger uppe i bergen. Här spelar du golf i en storslagen natur och banan kantas av järnvägen mellan Lampang och Chiang Mai. En av greenerna ligger väldigt nära den berömda vita dubbelbron.

För att inte behöva betala dubbla priset, rekommenderar Kenneth att vända sig till svenska agenturer och byråer i Thailand om du som svensk vill testa på golfen i landet.

– För att få rimliga priser bör du som svensk i Thailand vända dig till en agentur eller tour companies. Magnus på Chiang Mai Golf Tours  tar hand om dig genom hela resan. De fixar allt från boende till transport så att du kan fokusera helhjärtat på golfen. Det blir väldigt mycket mer prisvärt än om man skulle försöka lösa det själv. Behöver du dessutom hjälp med svingen är det bara att nå ut till mig, förklarar Kenneth.

Golfbanan Gassan Panorama
Gassan Panorama ligger nära stan och ger dig en väldigt bra golfupplevelse.

Därför är Thailands golfbanor något utöver det vanliga

Thailands topp 5 bästa golfbanor