Lager-på-lager – så fungerar det

Annonssamarbete

Hur ska man tänka med lager-på-lager? Abacus Sportswear reder ut detta och hur hybridplaggen kan hjälpa dig till en högre score på golfbanan. En av de som förespråkar hybridjackor är Simon Forsström, som väljer hybridjackan Grove för att känna sig varmt klädd, men fortfarande rörlig, ute på golfbanan: ”Med Grove hybridjacka känner jag mig inte hindrad i svingen”, säger han.

Fördelarna med att klä sig i flera lager är att man kan anpassa kläder efter väder längs med hela golfrundan; ta bort ett plagg om det blir varmt eller också kan man lägga till ett om det blir svalare. Valet av kläder kan ha stor betydelse för kvaliteten på golfspelet. 

– Ju färre plagg jag behöver för att inte frysa desto bättre, säger Simon Forsström som är Abacus ambassadör på European Tour. 

Ända sedan 90-talet har det svenska familjeägda bolaget Abacus Sportswear varit en pionjär inom tillverkning av golfkläder med fokus på funktion, design och kvalitet. En av deras erfarenheter är att det kan det vara lätt att underskatta hur mycket värme som faktiskt alstras från kroppen under golfrundan och därför klär sig många golfare för varmt. På samma sätt har man kanske råkat klä sig för tunt när temperaturen snabbt sjunker. Oavsett vilket blir det svårare att fokusera på spelet och att kontrollera slagen.

En grundläggande lager-på-lager-regel är att bära golfkläder med mycket stretch och hög andningsförmåga i samtliga lager. Ett baslager (kläderna du bär närmast kroppen) som till exempel inte kan transportera bort fukt kommer göra så att du känner dig obekväm oavsett hur noga du är med att välja högfunktionella ytterplagg.

– Med Grove hybridjacka känner jag mig inte hindrad i svingen och det ska vara väldigt kallt för att jag ska behöva ha en underställströja, säger Simon Forsström.

Det första lagret

Det första lagret behöver som sagt vara tillverkat av ett funktionsmaterial med hög andningsförmåga och som kan transportera bort fukt och överskottsvärme. Det bör även innehålla stretch, så att du kan röra dig utan hinder. Ett första lager, i till exempel bomull, är alltså något av det sämsta du kan välja för just golfspel.

Bildtext: abacus® Cypress longsleeve. Foto: Abacus Sportswear.

Bildtext: abacus® Spin longsleeve. Foto: Abacus Sportswear.

Värme i det andra lagret

Det andra lagret ska vara lätt att ta av och på, kunna reglera kroppstemperaturen och vara behagligt att bära. Det här lagret tillför värme under ett yttre lager när temperaturen sjunker och när det är varmare ute kan det även bäras som ett yttre lager. abacus® Gleneagles är gjord av tunn stretchig fleece med extra stoppning över bröst och axlar för extra värme, utan att rörligheten påverkas negativt.

Bildtext: abacus® Gleneagles midlayer. Foto: Abacus Sportswear.

Ett tredje skyddande lager

Det yttersta lagret golfkläder ska skydda från vind och regn – och vara lätta att stuva ner i golfbagen. Det kan till exempel vara en vind- och vattentät regnjacka i lättviktsmaterial, smidig och stretchig med hög andningsförmåga. Som abacus® Pitch; en mångfaldigt prisbelönt regnjacka som används av flera tourspelare och golflandslag som tyska DGV och Golf Ireland. 

abacus® Pitch regnjacka (dam/herr). Foto: Abacus Sportswear.

När vädret är torrt och blåsigt fyller en hybridjacka- eller väst flera viktiga funktioner. Hybridplagg är mångsidiga och designade för att klara av olika väderförhållanden och håller värmen intakt. Precis som Simon Forsström var inne på tidigare så påverkas inte svingen eller rörligheten negativt och det är i sig mycket vunnet för golfaren. 

abacus® Dornoch herrjacka. Foto: Abacus Sportswear.

Hybriden – här är fördelarna

Simon Forsström, Abacus ambassadör på European Tour iklädd abacus® Grove hybridjacka. Foto: Abacus Sportswear.

Hybridjackan består av olika material anpassade efter den aktivitet du ska utföra. Oftast vill man ha det varmt och vindtätt mot överkroppen, men längs sidorna ska tyget vara flexibelt och med stretch så att varken svingen eller rörligheten påverkas.  

abacus® Grove hybridjacka och väst tillverkad av mjuk fleece med mycket stretch. Jackan har två fickor, dragkedja framtill och flera unika designdetaljer. Finns i flertalet olika färger. Foto: Abacus Sportswear.

Grove hybridjacka består av vadderad och varmpressad quilt i material, både fram- och baktill, som andas och håller värmen vid lägre temperaturer. Utan sömmar är tyget resistent mot vind och du kan med fördel bära jackan under de blåsigaste 18-hålsrundorna utan att frysa.

Se fler hybridjackor från Abacus här.