Här hittar du äppelblomssafari och golf – med Sveriges längsta par 5-hål

äppelblom
Annonssamarbete

På vackra Österlen har Kiviks Musteri tillverkat cider sedan 1969. Här anordnas äppelblomssafari på våren när äppelblommorna slår ut. Mitt bland äppelträd och vita sandstränder på Österlens Golfklubb finns Sveriges längsta par 5-hål och ett omtalat vattenhinder på sista hålet. 

Kiviks Musteri är ett av många populära besöksmål på Österlen med fler än 200 000 besökare varje år. Landskapet som är beläget vid Skånes sydöstra kust är ett känt utflyktsmål med stor biologisk mångfald, djupa ädellövskogar och ett klimat som lämpar sig mycket bra för just äppelodling.  

– Musteriet i Kivik ligger i ett äppelparadis alldeles intill havet, med Hanöbukten på ena sidan och Stenshuvud Nationalpark på den andra, säger Anna Säfström, Kommunikationschef på Kiviks Musteri.

På Österlens Golfklubb ligger de båda 18-hålsbanorna Djupadal och Lilla Vik. På Djupadal, byggd på ren sandjord, finns Sveriges längsta par 5-hål och bland äppelträd och svala havsbriser väntar ett minst sagt utmanade vattenhinder vid sista hålet. 

Cidertillverkning i femte generationen

På våren anordnar Kiviks Musteri äppelblomssafaris genom de vackra äppelodlingarna där besökare får uppleva stora rosa hav av äppelblom och lära sig mer om äpplen. 

– Vi anordnar även ciderprovningar där vi går igenom hur vi tillverkar vår cider och i vår restaurang Kärnhuset kan man avnjuta en lättare lunch gjord på lokala råvaror. I vår musteributik kan du botanisera bland våra produkter och i Äpplets Hus kan du lära dig allt om äpplen och Kiviks Musteri, berättar Anna.

Läs mer om vad du kan göra i äppelparadiset Kivik här

I Sverige har man jäst cider sedan 1800-talet men det var först på 1960-talet som den moderna cidertillverkningen tog fart. Kiviks Musteris första äppelträd planterades år 1888 av Henric Åkesson och man började jäsa cider år 1969. 

– Redan när vi planterar äppelträden funderar vi över vilka äpplen som passar till vilken cider, eftersom jordmån, väder, vind och soltimmar sätter sin prägel på äpplets smak, förklarar Carl Levinsson, besöksmålschef och femte generationens ägare på Kiviks Musteri.

Cider gjord på svenska äpplen

Mellan augusti och oktober skördas äpplena för hand. De tvättas och krossas innan de går in i äppelpressen där fruktsaften separeras från äppelmassan och samlas upp i rostfria tankar. Där får musten jäsa till äppelvin.

– Äppelvinet blandas med äppelmust för att man ska få fram rätt sötma och alkoholhalt. I Sverige får alkoholhalten i en cider aldrig överstiga åtta och en halv volymprocent, säger Carl.

Ingrid-Marie trycktanksjäst äppelcider lanserades den 1 mars 2022. 

– Ingrid-Marie äppelcider är en härligt balanserad, torr cider med intensiv fruktsmak. Här hittar vi inslag av både äpplen, gula plommon, päron med viss kryddig stil och elegant fruktsötma som balanserar den härliga äppelsyrliga tonen, säger Johan Franco Cereceda, vinskribent på Vinliv. 

Cidern är gjord på äpplet Ingrid-Marie som är en av Kivik Musteris mest klassiska äppelsorter med en rund, förförisk och fyllig smak.

– Ingrid-Marie kan användas både som dessertäpple och hushållsfrukt. Köttet är gulvitt, ganska grovt, saftigt, sötsyrligt och med en behaglig arom, förklarar Anna.

Solnäs trycktanksjäst päroncider är en fruktsöt cider med markerad päronton. 

– Här hittar vi inslag av fläder, blommor, citron, gula äpplen i fin balans och med en relativt lång eftersmak där fruktsötman och pärontonen dominerar, säger Johan.  

För att göra en trycktanksjäst cider läggs den pressade äppelmusten direkt på trycktank och där bildas naturlig kolsyra som förenar smakerna från äpplena. 

– Därefter filtreras den och flyttas till nästa trycktank innan vi slutligen fyller den på flaska. Resultatet blir en trycktanksjäst cider med pärlande bubblor, säger Carl.