Tänk på detta när du köper solglasögon för golf

solglasögon golf

Behöver man verkligen ett par solglasögon som är speciellt anpassade för golf? Nej, det är så klart inget måste, men det kan förhöja och förbättra din spelupplevelse under soliga dagar. Här är några saker att tänka på när man köper solglasögon för golf.

Finns det något bättre än att gå en runda golf under en varm och solig sommardag? Knappast! Men under soliga dagar ökar påfrestningen på kroppen, och dessutom ögonen. Därför är det viktigt att alltid ha med ett par solglasögon i bagen. Det funkar absolut med ett par vanliga solglasögon, men för att du ska få allra bäst förutsättningar kan det vara värt att köpa ett par som är speciellt anpassade för golf. Här är några smarta saker att tänka på om du går i tankarna att införskaffa ett par.

Linsen har stor betydelse

Det är viktigt att linsen har optisk kompensering för att du ska få så bra känsla som möjligt när du spelar golf. Det är viktigt just för att hjärnan och ögonen inte ska ändra synuppfattningen när du står vid bollen. Har man glasögon som inte har optisk kompensering kan bollens placering uppfattas som annorlunda vilket ökar risken för att du slår en duff eller topp. 

När du köper glasögon är det också viktigt hitta ett par som inte släpper in något ljus på sidorna. Har du glasögon som släpper in ljus exponeras ögonen för UV-strålning vilket gör att det blir svårare att fokusera när du ska slå. 

Satsa på kontrasthöjande glas

Det finns olika färger på linser som i sin tur också har olika egenskaper. Svarta och gråa linser har generellt egenskaper som dämpar mest ljus och tar bort kontraster. Detta underlättar för ögonen när det är starkt solljus. Linser som är bruna, gröna, röda, orange och gula har egenskaper som höjer kontrasten vilket gör att de passar utmärkt i naturmiljöer. Därför rekommenderas solglasögon med mer färgglad lins när du är ute och spelar golf.

Lättare att läsa av puttlinjen

Har du högre kontrast i linjen kan du faktiskt bli en bättre puttare under soliga dagar. Med hög kontrast i linsen är det lättare för dig att se ojämnheter, onduleringar och hur gräset lutar. Utan solglasögon kan det vara svårt att se detta. Med ett par bra solglasögon får du sedan lättare att läsa linjen och på så sätt öka chansen att sänka putten.

Mer från Utrustning