Så spelar du bättre golf med rätt wedge

wedge golfklubba

För att lyckas med spelet runt green är det viktigt att du är bra kompis med dina wedgar. Men vad är egentligen en wedge? Och vad ska du satsa på? Här är allt du behöver veta.

Har man precis börjat med golf kan det vara svårt att hålla koll på alla olika typer av klubbor och begrepp. Totalt får man ha 14 golfklubbor i bagen men sanningen är att man klarar sig gott och väl på färre antalet klubbor. Några klubbor som dock är väldigt viktiga för att lyckas i spelet är wedgar. När man pratar om wedgar så menas alla järnklubbor som har ett loft över 45 grader, det vill säga pitching wedgen och uppåt. Ju högre loft en klubba har, desto öppnare är själva bladet. Här är de olika wedgarna du behöver ha koll på.

Pitching wedge – loft 46-50

En pitching wedge är en av de allra vanligaste klubborna och är otroligt användbar både för nybörjare och mer rutinerade spelare. Kommer oftast med när man köper ett järnset och kan användas i allt från inspel runt 100 meter till kortare chippar runt greenen.

Gapwedge – loft 50-54

Gapwedge är en klubba med lite mer loft än en pitching wedge. Med andra ord slår du lite högre, men också kortare slag. Ofta hamnar man i ett läge ute på banan där man har mindre än 100 meter kvar till green. Då är gapwedge ett utmärkt alternativ.

Sandwedge – loft 54-58

Då och då slinker bollen ner i bunkern. Där är sandwedgen det ultimata vapnet. Bladet är mer öppet och helt enkelt ett måste i golfbagen. Kommer ofta med när du köper ett järnset. 

Lobwedge – loft 58-64

Vill du slå höga inspel från kort avstånd? Då rekommenderas att du införskaffar dig en lobwedge. Den här klubban har väldigt hög loft så att du helt enkelt ska kunna slå bollen högt samtidigt som du landar den utan för mycket rull.