Här är svenska golfpeggen som blivit årets uppfinning

vippy golfpeg

Trött på att dina peggar alltid går av på driving rangen? Spana då in denna svenska uppfinning.

Peggen är en självklarhet i dagens golf. Men så har det inte alltid varit. Från början placerade man bollen på en hög av sand när man skulle slå ut. Men i början av 1900-talet utvecklades flera olika typer av det vi i dag kallar för pegg. Mellan 1896-1930 fanns hela 160 olika patent på golfpeggar bara i USA.

Även om peggen haft ungefär samma utseende ett bra tag nu, händer det fortfarande saker på utvecklingsfronten. Och just nu är det faktiskt en svensk uppfinning som är på allas läppar, nämligen Vippy Peggen.

Prisades på PGA Merchandise Show 2023

Den svenska uppfinningen vann nyligen priset “Årets bästa uppfinning” på den årliga golfmässan i Orlando, PGA Merchandise Show 2023. Det svenska företaget vann priset i hård konkurrens med 52 andra uppfinningar. Men vad är det egentligen som skiljer Vippy Peggen, mot andra peggar på marknaden?

– Vippy Peggen är allt vad du kan önska dig av en träningspegg. Den är följsam, flexibel, lagom mjuk, har ett lagom stort huvud där du lätt placerar bollen och det bästa av allt, du kan justera höjden på peggen! Allt från cirka 22 till 55 millimeter beroende på om du föredrar en lågt peggad boll, standard eller en högt peggad boll, säger mannen bakom peggen, Kenth Lindgren, enligt Golfbladet.

Peggarna vävs

Idén kom otroligt när Lindgren lekte med en kattleksak 2021 och bara timmar senare hade han tillverkat sin första prototyp. Det som är speciellt med peggen är att den vävs och inte är tillverkad i plast eller trämaterial. 

2022 lämnade Lindgren in en svensk patentansökan, som godkändes i slutet av förra året. Nu satsar företaget på en mer storskalig produktion för att kunna erbjuda sin pegg till golfare över hela världen. Spana in tekniken och allt om företaget här.

Etiketter