Så spelar du golf mitt i natten

golf i norrland

På sommaren kan man spela golf dygnet runt, iallafall om man befinner sig högt upp i landet när midnattssolen gör entré.

Midnattssolen är ett otroligt fenomen som inträffar under sommaren. Då går solen inte ned under horisonten, utan skiner starkt hela dygnet runt vilket är en väldigt speciell upplevelse.

Midnattssolen kan du bara se längst upp i norra Sverige, norr om polcirkeln. Ju längre norrut i Sverige du befinner dig, desto längre period håller sig midnattssolen framme. Kebnekaise och Abisko är några av de bästa platserna att uppleva den ifrån och du kan se midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli, beroende på var du befinner dig.

Sveriges nordligaste golfbana

Eftersom att det är ljust hela dygnet runt, innebär det också att du på vissa banor kan spela golf dygnet runt. På Gällivare-Malmbergets GK, Sveriges nordligaste 18-hålsbana, öppnar snart möjligheten för detta upp.

– Vi väntar på att snön ska smälta bort. Det är inte många hål på golfbanan som är upptinade än. Vi brukar öppna andra veckan i juni beroende på vädret, säger klubbens ordförande, Mia Flygare.

För en som har upplevt midnattssolen hela livet, har midnattsgolfen blivit en självklar del av vardagen.

– För oss är det lite vardagsmat på något sätt. Jag pratade med en kollega i styrelsen hur man ska framhäva något som är så naturligt för en själv egentligen. Det är helt fantastiskt egentligen, men det är svårt att sätta ord på något som är så vanligt för oss.


Midnattsgolf långt in i juli

Redan nu börjar midnattssolen komma igång runt treriksröset vilket innebär att den snart visar sig över Gällivare-Malmberget också.

– Det är ljust dygnet runt redan nu, men det är inte sol dygnet runt. Men snart är den här och börjar gå ner i slutet av juli, men då är den bara nere bakom horisonten en kvart ungefär innan den kommer upp igen. Så vi kan hålla på med nattspel långt in i juli innan det börjar skymma, säger Mia och fortsätter:

– På ett sätt förlänger det ju säsongen för oss. Inte rent tidsmässigt i månader men tidsmässigt på dygnet.

Läs mer om banorna där du kan spela midnattsgolf här.

Mer från Resor